1

Stedelijk Museum versmelt oud en nieuw

Culturele herinneringen in een nieuw jasje #temporarystedelijk

Stedelijk Museum Amsterdam Reportage door

archief oud artikel 7 januari 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wat eens een grote bouwput was, is nu omgetoverd tot een smeltkroes van verschillende moderne kunstvormen. Een paar hoogtepunten uit het Stedelijk Museum Amsterdam onder de loep van DagjeWeg.NL.

Op de begane grond van de oudbouw van het museum nemen bezoekers een duik in de geschiedenis. In de tentoonstelling Monumentalisme – Geschiedenis in nationale identiteit in hedendaagse kunst, onderdeel van Tijdelijk Stedelijk, laten negentien kunstenaars zien wat voor rol de geschiedenis in hun leven heeft gespeeld. Dit resulteert in een reisje rond de wereld.

Stedelijk Museum in beeld



Wat meteen opvalt, is wat gegiechel in één van de eerste ruimten van de tentoonstelling. Drie oude Oost-Europese vrouwen doen rek- en strekoefeningen in een gebloemde schort en hoofddoekje. Ze weten niet helemaal meer hoe het moet, maar doen hard hun best. Daarna doen twee sjieke mannen in pak dezelfde soort oefeningen en zo is heel Slowakije aan het aerobiccen. Maar zo grappig als het lijkt, is het niet. In de tijd van het communisme schalden uit de radio elk dag dit soort oefeningen. De kunstenaar laat mensen deze tijd opnieuw beleven.

Deze twee tentoonstellingen zijn slechts een voorproefje op wat nog komen gaat. De oudbouw van het Stedelijk Museum krijgt uitbreiding, en ook komt er een modern gebouw naast te staan, de nu al beroemde Badkuip. Verwacht wordt dat de hele verbouwing eind 2011 klaar is. Lees ook: Stedelijk Museum opent tijdelijk.

Een muur trekt veel aandacht. Veel mensen blijven staan, kijkend naar twee schermen die op de muur worden geprojecteerd. Het lijken dezelfde beelden, maar als je goed kijkt zie je de verschillen. De kunstenaar speelt hier met symmetrie. Wat is de kopie en wat is het origineel? Veel foto's zijn gemaakt in het themapark Holland Village in Japan. De gelijkenissen met de grachtenpanden in Nederland zijn verbluffend. In de tentoonstelling zijn weinig schilderijen te zien. Met opzet. Want waar vroeger gebeurtenissen werden vastgelegd met de kwast, wordt dat nu veel meer gedaan met de video- of fotocamera.

Taking Place

Na de reis door het culturele verleden is het tijd om de prachtige monumentale trap te bestijgen. Hier begint de tentoonstelling Taking Place. Je wordt meteen gedwongen om verder te kijken dan je bij een klassiek schilderij zou doen. Bij de eerste kale en ogenschijnlijk lege ruimte loopt iedereen gauw door, totdat een informatiebordje de aandacht trekt. Hieruit blijkt dat in deze ruimte zich het kunstwerk Geboende Vloer bevindt. En inderdaad, een glanzende driehoek licht op vanuit de parketvloer. Of het bijzonder is, is een tweede, maar apart is het wel.

De erezaal is het hoogtepunt van de tentoonstelling. Hier heeft Barbara Kruger haar kijk op het heden en verleden geuit. Resultaat: een psychedelische zwart-witte print van vloer tot muur met teksten als 'geloof + twijfel = gezond verstand' en 'please laugh'. De bezoeker wordt meegezogen in de gedachten van Kruger en blijft bij elke zin even staan, om te kijken wat daar nou precies staat. Iets verder vallen twee monotone stemmen op die telkens hetzelfde lijken te zeggen. Hier vindt het kunstwerk One Million Years van On Kawara plaats. Twee mensen lezen getallenreeksen voor, om zo het verstrijken van de tijd uit te beelden. Iedereen kan zich opgeven om deelnemer te worden van het kunstwerk.

In heel het museum staat de manier waarop kunstenaars de prachtig gerestaureerde ruimten gebruiken en tot leven brengen centraal. De tegenstelling tussen oud en nieuw is bijzonder. Dat belooft wat als ook het nieuwe hypermoderne gebouw de Badkuip klaar is. Soms haalt de kunstenaar een grapje uit om de bezoeker scherp te houden en ook te kijken naar het gebouw waarin het museum huist. 'Out of the box' denken: dat lijkt het motto van het Stedelijk Museum.

Tijdelijk Stedelijk

Stedelijk Museum Amsterdam
28 augustus 2010 tot en met 9 januari 2011
Toegangsprijs: € 10,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.
Foto 1. Samen werken aan een kunstwerk.
Foto 2. Wat is kopie en wat is origineel?
Foto 3. De tijd verstrijkt.
Foto 4. Barbara Kruger, Past / Present / Future, 2010. Digitale print op vinyl, installatie Erezaal Stedelijk Museum voor The Temporary Stedelijk. Foto: Gert Jan van Rooij.
Foto 5. Het prachtig gerestaureerde trappenhuis.

Laatst gewijzigd: 2018-01-29 17:53:37 · Gepubliceerd: 7 januari 2011 - 1484