1

Veel museumbezoek voor Hitler

Verklaring Hitler en nationaalsocialisme

International Herald Tribune Nieuws door

archief oud artikel 19 oktober 2010 Geschiedenis Hoe kon Hitler zoveel macht krijgen en de steun van zoveel Duitsers? Nu 65 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog houden deze vragen de wereld nog steeds bezig. Het Duits Historisch Museum in Berlijn zoekt naar de antwoorden in de omstreden tentoonstelling: Hitler und die Deutschen. Volksgemeinschaft und Verbrechen.

Afgelopen vrijdag opende de tentoonstelling over Adolf Hitler en het nationaalsocialisme. De tentoonstelling is een primeur in Duitsland, want nog nooit eerder legde het land dit deel van haar verleden bloot in een museum. Dat het aanslaat was al in het openingsweekend duidelijk. De tentoonstelling trok toen al tienduizend bezoekers. Het Duits Historisch Museum wil met de expositie verklaren hoe het kwam dat het hele Duitse volk een man de macht gaf om grote misdaden te plegen.

Beloftes

Zo'n duizend voorwerpen: foto's, video's en verhalen, vertellen het verhaal van een man en een partij, die het Duitse volk omarmde. Hoe kon dit gebeuren en waarom gebeurde het? De tentoonstelling laat zien hoe de mensen zich lieten verleiden door de belofte van een beter leven, banen en moderne technologie. Uiteindelijk was het de samenleving die Hitler de macht gaf. En hem steunde zolang hij succes had.

Opkomend nationalisme

Deze boodschap moet volgens conservator Hans-Ulrich Thamer opnieuw doorklinken in een tijd van opkomend nationalisme en intolerantie. Hij zegt in de International Herald Tribune: "De enige manier om extremisten te stoppen, is om ze te isoleren van de samenleving, zodat ze geen relatie hebben met de middenklasse." Volgens Thamer was het gevaar van de nazi's dat ze tot de hogere kringen behoorden.

Kritiek

Critici vrezen voor bezoek van symphatisanten van Het Derde Rijk, maar hier hielden de conservatoren al rekening mee. Uniformen en persoonlijke bezittingen van Hitler zijn daarom niet te zien.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 oktober 2010 - 1319