Gipsvlucht vanuit Zoetermeer

SnowWorld Zoetermeer |  deel via WhatsApp | Reportage door

Snowboarden, warme chocomel en après-ski

26 oktober 2010 Toerisme Zoetermeer, Zuid-Holland Buiten wordt het langzaamaan steeds een beetje kouder. Maar dat de Utrechtse Heuvelrug verandert in een besneeuwd Alpenlandschap, lijkt onwaarschijnlijk. Deze redacteur van DagjeWeg.NL beleefde haar eerste wintersportvakantie in SnowWorld in Zoetermeer: daar is het namelijk wel 365 dagen per jaar winter.

Al bij aankomst word ik gewaarschuwd voor een dik pak sneeuw. Een driehoekig rood-wit bord met daarop een groot sneeuwkristal schept grote verwachtingen. Ook de grote kerstbomen bij de ingang van het sportpark zorgen voor een echt winters sfeertje.

Ontgroening

Vandaag is het dan eindelijk tijd voor mijn ontgroening in de wintersport. Nog nooit ben ik op wintersportvakantie geweest. Mijn vakanties zijn warm en liever draag ik een flodderig jurkje dan een groot gewatteerd ski-jack. Om rustig te beginnen laat ik de lange latten nog even achterwege. Wel verruil ik mijn sjieke schoeisel voor stoere snowboots. Nog een set handschoenen afhalen bij de kassa en op naar de piste. Om het wintersportgevoel compleet te maken ga ik vandaag mee met een klasje kinderen van 13 tot en met 18 jaar. Drie dagen lang staan zij op de kraakheldere sneeuw om de nieuwste wintertrucs te leren. Instructeur Julian vertelt: "Vandaag is hun laatste dag en daarom mogen ze freeboarden. Ze krijgen nog steeds aanwijzingen, maar mogen wel alles doen waar ze zelf zin in hebben."

Funpark

Er zijn vier verschillende pistes in SnowWorld. Er is een beginnerspiste, een funpark met schans, een piste voor kinderen en een piste voor gevorderden. De laatste is maar liefst 210 meter lang en heeft een dalingspercentage van 20 procent. Gelukkig hoef ik die niet omhoog te klimmen, de kinderen vinden namelijk vandaag vooral het funpark erg leuk. "Hier kan je alles doen wat je leuk vindt", vertelt Sanne. Ook de vijftienjarige Gaston kan zijn lol niet op. "Ik kon al goed skiën, maar wilde ook graag leren snowboarden. Daarom ben ik naar SnowWorld gekomen. Snowboarden kan ik nog steeds niet, maar ik heb het in ieder geval geprobeerd."

Pistes

Met mijn snowboots kan ik helaas niet mee met de skilift, maar gelukkig biedt de naastliggende rolband uitkomst. Snel suis ik naar het topje van de piste. En als ik dan bovenaan sta, vind ik het heel jammer dat ik het toch niet heb aangedurfd om de lange latten onder te binden. De snelheid waarmee beginnende en gevorderde wintersporters mij voorbij razen, ziet er heerlijk uit. De instructeurs van SnowWorld maken met groot gemak een looping op de schans en ook de kinderen doen goede pogingen. En een keer vallen is helemaal niet erg. Gewoon weer opkrabbelen en doorgaan. Ik leen een snowboard van een instructeur en ga al sleeënd naar het einde van de piste. Iets minder spectaculair, maar het wintersportgevoel gaat door mijn hele lijf.

Après-ski

Stilstaan bij -8 graden zorgt voor blauwe handen en klapperende tanden. Daarom verlaat ik na een ontdekkingstocht van een uurtje verkleumd de piste. Tijd voor een kop warme chocolademelk met slagroom en een broodje rookworst. "SnowWorld probeert de hele wintersportbeleving compleet te maken", vertelt Sanne Petri, medewerker van SnowWorld. "Skiën, snowboarden, maar ook fonduen en après-skiën kan in Zoetermeer." "SnowWorld heeft gewoon 365 dagen sneeuw", vertelt instructeur Julian. "Nou, 364 eigenlijk. Soms wil de stroom nog wel eens uitvallen."

Het enige dat ik mis na een dagje wintersporten in SnowWorld is de zonnebril die na een echte wintersportvakantie op je hoofd gebrand staat.

Ook op wintersport? Bekijk alvast de wintersportpagina van DagjeWeg.NL voor het laatste winternieuws.
Foto 1. Jong en oud geniet in SnowWorld. Foto: SnowWorld.
Foto 2. Geen schans is te hoog! Foto: Sifra Kriek.
Kinderen leren hier de gaafste trucs. Foto: Sifra Kriek.
In SnowWorld kun je elke dag een sneeuwpop maken.

Laatst gewijzigd: 2018-11-27 15:59:03 · Gepubliceerd: 2010-10-25 13:42:41 - 3376