1

Kostbare ontdekking Tussen Kunst & Kitsch

Schilderij leerling Gabriël Metsu

Gabriël Metsu Nieuws door

archief oud artikel 26 oktober 2010 Opmerkelijk Het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch verrast nietsvermoedende eigenaren regelmatig met hun oordeel. Tijdens recente opnames ontdekten deskundigen een hele grote verrassing: een schilderij van de kunstenaar Joost van Geel. Hij was een leerling van de meester Gabriël Metsu. Het is de duurste vondst in het 26-jarige bestaan van het programma.

Enkele maanden geleden al bracht de eigenaresse het schilderij van 31 bij 26 centimeter mee naar de opnames van het AVRO-programma in Zwolle. Ze had zelf "al een klein vermoeden dat dit een waardevol schilderij zou zijn." Het vermoeden bestond dat het een werk van Gabriël Metsu, een 17e-eeuwse meester, betrof. Maar na uitgebreid onderzoek door expert John Hoogsteder bleek vandaag dat Joost van Geel de auteur is van het kostbare werk.

Duurste vondst

Presentatrice Nelleke van der Krogt liet al weten dat het om de duurste vondst ooit gaat in Tussen Kunst en Kitsch. Wat het schilderij precies waard is, dat maakt de omroep pas bekend in de uitzending van 9 februari 2011. De eigenaresse zei "erg blij te zijn dat John Hoogsteder de tijd heeft genomen om het schilderij zorgvuldig te onderzoeken". Hij maakte het resultaat vandaag aan haar bekend in het Museum Escher in Den Haag.

Bekijk mooie, aparte en dure kunstwerken in de musea van Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 oktober 2010 - 714