Mysterie Mona Lisa gaat door

Code ontdekt in ogen #monalisa

Leonardo da Vinci Nieuws door

archief oud artikel 13 december 2010 Cultuur Het mysterie rond de Mona Lisa gaat door. Naast de geheimzinnige glimlach zijn er nu piepkleine cijfers en letters in de ogen van de geportretteerde vrouw ontdekt.

"Met het blote oog kan je deze symbolen niet zien, maar met een vergrootglas zijn ze er onmiskenbaar", zegt Silvano Vinceti, voorzitter van het Italiaanse Comité voor Cultureel Erfgoed. In het rechteroog staan de letters LV, mogelijk een verwijzing naar de initialen van de schilder Leonardo Da Vinci. In het linkeroog staan minder duidelijk leesbare of verklaarbare symbolen. "Het lijken de letters C en E of B, en het cijfer 72 of de letter L en een 2", zegt Vinceti. "Het is zeer moeilijk te ontcijferen, ook al door de ouderdom van het werk."

Schedel

Ook wil het comité het lichaam van Da Vinci opgraven. Door de schedel van Da Vinci schedel wil het comité ontdekken of de Mona Lisa geen zelfportret was. De vrouwenportretten die Da Vinci maakte, zouden volgens één van de theorieën over de schilder eigenlijk soort zelfportretten zijn.

Is het Louvre te ver weg? Bezoek dan één van de honderden musea in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 december 2010 - 150