Journalist van de Eeuw wint PC Hooftprijs

IJzeren discipline en volharding #pchooftprijs

PC Hooftprijs Nieuws door

archief oud artikel 15 december 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland IJzeren discipline en volharding. Daar sleepte de Journalist van de Eeuw, Hendrik Jan Anton Hofland, de PC Hooftprijs mee binnen. Wat was hij voor man?

Volgens de jury heeft niemand in Nederland "de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura, én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild" als Hofland.

Hofland heeft alle hoeken en gaten van de journalistiek gezien. Hij begon zijn carrière bij het Algemeen Handelsblad. Daarna werd hij daar adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur. Van Hofland zijn ongeveer veertig boeken verschenen: gebundelde essays, reisreportages, politieke reportages, vijf romans en twee kinderboeken. Hofland schrijft wekelijks columns in NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij ontving in 1961 de Anne Frankprijs, in 1996 de Gouden Ganzenveer, werd in 1999 uitgeroepen tot Journalist van de Twintigste Eeuw en kreeg in 2001 een eredoctoraat van de Universiteit van Maastricht.

Mulisch en Blokker

Dit jaar overleden zijn vrienden Jan Blokker en Harry Mülisch, zijn vrienden en vooral tijdgenoten. "We hebben de oorlog meegemaakt, de restauratie gezien, in Amsterdam de jaren vijftig en zestig beleefd. Altijd hebben we schrijvend ons brood verdiend, Harry met zijn boeken en Jan en ik als journalist”, vertelt hij aan Vrij Nederland. Ook Hofland is zelf al een oude man en de tachtig ruim gepasseerd. Maar nog steeds is hij niet uitgeschreven. Hij schrijft in het NRC Handelsblad nog wekelijk opiniestukken en over cultuur.

Het NRC Handelsblad laat weten dat hij ook wel van een geintje houdt. Door op kantoor een luchtbuks af te vuren, door plotseling één van zijn zelfgemaakte machines te tonen of door een liefdevolle uiteenzetting te geven over de groeistuipen in zijn kamer. Zo leer je ook een heel klein beetje de persoon achter de schrijver kennen.

Hofland is een man die overal over schrijft en overal over kan schrijven. Dat schrift BN De Stem. Of het nu politiek, literatuur of architectuur betreft, voetbal of machines. Hij doet dat met schijnbaar achteloos gemak, met een fijn pennetje en altijd in een bewonderenswaardig lichte, heldere en bondige stijl met trefzekere beelden.

Hofland verdient als geen ander de majestueuze PC Hooftprijs. Een grote prijs voor een grote man.

Henk Hofland over de waanzin van oorlog

De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in Nederland. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De P.C. Hooftprijs is ingesteld in 1947, toen op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft werd herdacht. De prijs wordt dit jaar toegekend aan H.J.A. Hofland op 19 mei 2011.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-12-15 09:25:32 - 141