Stadsarchief Amsterdam bestolen door werknemer

Gedichten spoorloos verdwenen uit #stadsarchief

Stadsarchief Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 17 januari 2011 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Het Stadsarchief in Amsterdam is bestolen door een werknemer. De man nam gedichten uit de zeventiende en achttiende eeuw mee uit het archief en bood ze aan bij liefhebbers.

Dat is te lezen in de Volkskrant. De man stal ook enkele boeken en almanakken. De diefstallen vonden plaats in 2009. De gestolen stukken waren een paar duizend euro waard. Het Stadsarchief vreest dat er nog meer gestolen is.

De diefstal kwam aan het licht doordat een conservator de gedichten op sites van antiquariaten zag staan. De medewerker is direct ontslagen en is later veroordeeld tot een taakstraf. Het Stadsarchief heeft de gestolen gedichten teruggekocht voor een paar duizend euro. De werken zijn niet heel zeldzaam, maar wel geliefd bij verzamelaars.

Het Stadsarchief vreest dat er nog meer gestolen is.

Camera

Volgens directeur Marens Engelhard kan diefstal moeilijk worden voorkomen. "Camera's ophangen is geen optie", zegt hij. "We hebben vele gangen van honderd meter lang. Je kunt moeilijk bij elke archiefkast een camera ophangen."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 januari 2011 - 234