1

Op de loer voor tuinvogels

Doe mee aan de Tuinvogeltelling 2011 #vogelskijken

Nieuws door

archief oud artikel 21 januari 2011 Natuur Voor iedereen die kan tellen, wacht dit weekend een schone taak. Nederlanders van klein tot groot tellen dit weekend de vogels in hun tuin voor de Tuinvogeltelling 2011. Met de waarnemingen wordt de Nederlandse Tuinvogel Top Tien samengesteld. Vorig jaar stond de huismus op nummer 1.

Vogels tellen is simpel. Pak een pen en download de handige scorelijst van de Vogelbescherming Nederland. Start op een willekeurig moment op 22 of 23 januari met tellen in uw eigen tuin. Noteer vervolgens per vogelsoort het hoogste aantal dat in dit half uur tegelijkertijd in de tuin zit. Bekijk dit overzicht en herken de meest voorkomende vogelsoorten. 's Ochtends zijn de vogels het actiefst, dus dat valt er het meest te tellen. Ook meedoen? Lees de instructies en start dit weekend.

Vogels in Nederland

Het aantal vogels in Nederland groeit, zo blijkt uit een recent onderzoek van SOVON Vogelonderzoek Nederland. Steeds meer soorten broeden in ons land en ook de soorten winter- en trekvogels nemen toe. Maar wat wel afneemt is de diversiteit in vogelsoorten. De bevolking van broedvogels in verschillende delen van Nederland lijkt steeds meer op elkaar. Broedvogels van heide, duin, kust en natte graslanden doen het slecht en deze unieke soorten nemen af. Ook bedreigde soorten blijven het slecht doen. Na het verdwijnen van de duinpieper, klapekster en ortolaan, zullen de korhoen, kemphaan, draaihals, kuifleeuwerik en de grauwe gors naar verwachting snel volgen.

Lees meer meer nieuws over vogels op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 januari 2011 - 718

Dit past bij 'Op de loer voor tuinvogels'