1

Zorg om monumenten

Tweede Kamer buigt zich over #monumentenwet

Nieuws door

archief oud artikel 24 januari 2011 Geschiedenis De Tweede Kamer buigt zich volgende week over wijzigingen in de Monumentenwet. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW wil minder regels voor monumentenzorg. Als het aan de staatssecretaris mag de eigenaar voortaan zonder vergunningen wijzigingen aanbrengen in het interieur.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (OCW) wil minder regels voor de eigenaren van monumenten. Op maandag 31 januari buigt de Tweede Kamer zich over wijzigingen in de Monumentenwet en de Modernisering Monumentenzorg. Eén van de regels die mogelijk wordt afgeschaft is de vergunningplicht voor niet-monumentale onderdelen en interne wijzigingen. Eigenaren moeten nu voor iedere wijziging in het gebouw een vergunning aanvragen. Als het aan de staatssecretaris ligt is dat straks voorbij.

Sommige organisaties zoals de Federatie Welstand maken zich zorgen om de vernieuwde wetgeving. Zij vrezen dat er monumentale schatten verloren gaan, als bijvoorbeeld dubbel glas het middeleeuwse glas vervangt.

Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed loopt het zo'n vaart niet. Alleen voor onderhoud en niet-monumentale onderdelen zal de vergunningsplicht vervallen.

Deze maand was er goed nieuws voor de monumenten. Den Haag stelde 27 miljoen subsidie beschikbaar voor monumenten. Lees meer nieuws over monumenten op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 januari 2011 - 179

Dit past bij 'Zorg om monumenten'