Iedereen is elektrisch in NEMO

Elektrisch auto's en duurzame energie in science center NEMO

Science center NEMO Redactioneel door

archief oud artikel 1 maart 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wat zijn we tegenwoordig zonder elektriciteit? De vaatwasser, onze föhn, de dvd-speler: alles werkt op elektriciteit. Ook steeds meer auto's rijden op elektriciteit. In de tentoonstelling Iedereen Elektrisch in science center NEMO neem je een kijkje in de toekomst, met elektrische auto's en duurzame energieopwekking.

Nissan Leaf

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de volledig elektrische gezinsauto Nissan Leaf, uitgeroepen tot auto van het jaar 2011. "Wij mochten het eerste exemplaar van deze auto hebben", vertelt Marjolein Hohnen van science center NEMO. Het takelen van de auto door het open raam van Nemo was al een hele belevenis. Maar er zijn meer hoogtepunten. "Zoals de tijdlijn, waarin de ontwikkeling van de elektrische auto wordt toegelicht, een witkar en een elektrische fiets uit 1933." Daarnaast kan de bezoeker in de tentoonstelling verschillende oplaadpunten voor elektrische voertuigen uit binnen- en buitenland bekijken.

"Wij mochten als eerste een exemplaar van de Nissan Leaf hebben"

Duurzaamheid

"We wilden al een tijdje iets doe met het thema duurzaamheid", vertelt Hohnen. "Het thema is veel in het nieuws en past goed bij science center NEMO. Elektrisch vervoer, smart grid en duurzame energie heeft namelijk alles te maken met wetenschap en techniek." De tentoonstelling is naast heel interessant voor bezoekers, ook een platform voor bedrijven om hun laatste innovaties op het gebied van duurzaamheid te laten zien aan publiek. De gemeente Amsterdam is bezig met het aanleggen van een netwerk van oplaadpunten en autofabrikanten brengen in 2011 de eerste volledig elektrisch gezinsauto's op de markt. Kortom: Nederland is klaar voor elektrisch vervoer!

Smart grid

Ook smart grid komt in de tentoonstelling Iedereen Elektrisch tot leven. Met smart grid wordt het elektriciteitsverbruik verspreid over de dag. Door middel van verschillende apparaten is te zien, waarom dat interessant kan zijn. Zoals een wasmachine die aan de hand van stroomtarieven besluit wanneer aan te gaan. "Of een kleine windmolen die op het dak van woonhuizen geïnstalleerd kan worden", vertelt Hohnen. Dat kan een hoop geld schelen.

De tentoonstelling draait nu een week en de reacties zijn positief. "Mensen vinden het leuk dat we iets met het onderwerp duurzaamheid doen", zegt Hohnen. "Ook het bedrijfsleven reageert positief." De tentoonstelling is ten minste nog tot februari 2012 te zien.

Bezoekersinformatie

Iedereen Elektrisch
Science center NEMO
19 februari 2011 tot en met 28 februari 2012

Toegangsprijzen: 12,50 euro per persoon. Kinderen tot vier jaar hebben gratis toegang.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 maart 2011 - 992