Oorlogsmonument Apeldoorn opnieuw gejat

'De Dwangarbeider' waarschijnlijk om brons gestolen #oorlogsmonument

Dagje uit Apeldoorn Nieuws door

archief oud artikel 26 april 2011 Opmerkelijk Apeldoorn, Gelderland Drie jaar geleden sloeg een dief toe in Apeldoorn. Het bronzen mannetje van het oorlogsmonument 'De Dwangarbeider' verdween voorgoed. Nu, op eerste paasdag, was het weer raak. De replica van het originele mannetje is ook gestolen.

Dit meldt de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn '40-'45 op haar website. Bij de NOS spreekt Arend Disberg, voorzitter van de stichting, zich uit over de diefstal. Volgens hem het werk van een bronsdief. "Mensen kijken niet naar de emotionele waarde, maar naar het gewicht van een bronzen beeldje. Het gebeurt op begraafplaatsen en het gebeurt nu voor de tweede keer bij ons."

De Dwangarbeider

Het monument 'De Dwangarbeider' herdenkt de razzia's in de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen die dwangarbeiders doormaakten in het Duitse kamp Rees. In 2004 kreeg het oorlogsmonument een plaatsje voor het gemeentehuis van Apeldoorn. Ieder jaar op 2 december speelt het monument een rol in de herdenking van de dwangarbeiders. "Het wegnemen is verschrikkelijk. Je doet er zoveel mensen verdriet mee", zegt Disberg.

"Het wegnemen is verschrikkelijk. Je doet er zoveel mensen verdriet mee."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 april 2011 - 169