1

Zeehonden tussen de bouwvakkers

Zeehonden #Ecomare krijgen nieuwe bassins

Ecomare Nieuws door

archief oud artikel 16 mei 2011 Natuur De Koog, Noord-Holland Het buitenterrein van Ecomare ligt al een tijdje in puin. De zeehonden van het opvangcentrum krijgen nieuwe bassins met allemaal een eigen strandje. Een verbetering voor de dieren en een optimale beleving voor de bezoekers. Maar kun je door de bouwplaten en de werkzaamheden de zeehonden wel vinden?

Op DagjeWeg.NL beoordelen bezoekers Ecomare altijd positief. Maar door de verbouwing verscheen er onlangs een negatieve beoordeling. "Omdat Ecomare aan het verbouwen is, is het momenteel een enorme puinhoop in het buiten park. De normale entreeprijs blijft wel gehandhaafd", schrijft Marjolein van Dongen. "We hebben welgeteld 5 zeehonden gezien. Binnen is het prachtig met alle zeeaquariums, maar om daar nou €27,00 entree voor te vragen is zwaar overdreven." Tijd om eens poolshoogte te nemen bij Ecomare zelf. Is het nog de moeite waard om het park te bezoeken?

"We hebben de steun van onze bezoekers hard nodig"

"Twee bassins op het buitenterrein zijn inmiddels opgeleverd. Voor de zomer zal circa 75 procent klaar zijn. Veel zeehonden zijn dan weer zichtbaar, ook de huilers die vanaf eind juni weer worden verwacht", vertelt Henriette de Waal van Ecomare. Zeehonden zijn er volgens haar gedurende de hele verbouwing te zien geweest. "Afgelopen winter is er een periode geweest dat we alleen jonge opvangzeehonden hadden, en geen zeehonden uit de vaste groep (die zijn uit logeren geweest). Omdat er ook veel leidingen, pompen en filters vervangen worden is het soms inderdaad even behelpen met tijdelijke bestrating, rijplaten of bouwmaterialen. Ook is de aanblik van bouwmateriaal, een bouwstraat en werkzaamheden niet altijd optimaal. Dit kan nu eenmaal niet anders."

Compensatie

Een bezoek aan Ecomare is dan niet zoals normaal, maar wat doet het park om de bezoekers te compenseren? Henriette de Waal legt uit: "In de beginperiode hebben we af en toe gratis koffie en thee gegeven als er veel lawaai was . Afgelopen winter hebben we een tijdje korting op de entree gegeven, toen er tijdelijk geen zeehonden uit de vaste groep waren en we geen voerpraatje konden houden." Nu gelden inmiddels de normale entreeprijzen weer. Iets waar Ecomare echt niet zonder kan. "We hebben echter de entreegelden, en inkomsten van winkel en restaurant heel hard nodig om de plannen te kunnen realiseren. Zonder deze steun van onze bezoekers zouden wij het één en ander niet kunnen financieren." Waar bezoekers wel op kunnen rekenen zijn de extra educatieve activiteiten op drukke dagen, zoals poppenkast en een educatieve suppoost.

Ecomare

Sinds 1952 vangt Ecomare zeehonden op. Ook vogels vinden een goed onderkomen in het centrum. Bezoekers leren hier veel over de natuur en de dieren op Texel en de wadden. Achter Ecomare ligt het Duinpark, waar je heerlijk kunt wandelen. Ook kun je vanuit het centrum deelnemen aan excursies, zoals wadlopen.

DagjeWeg.NL-redacteur Henk Meijer bracht een bezoek aan Ecomare. Lees wat hij ervan vond: Ecomare maakt nieuwsgierig!

Laatst gewijzigd: 2022-12-24 16:21:43 · Gepubliceerd: 16 mei 2011 - 284

Dit past bij 'Zeehonden tussen de bouwvakkers'