Van wereldstad tot werelderfgoed

Bootexcursie naar #Kinderdijk

Bootexcursie naar Kinderdijk   Reportage door
Foto 1. Van de wereldstad tot het werelderfgoed.

12 juli 2011 Toerisme Kinderdijk, Zuid-Holland Gelukkig schijnt de zon als we aan boord stappen van de Nehalennia. Vanaf de Boompjeskade in Rotterdam belooft dit rondvaartschip ons naar de molens van Kinderdijk te brengen. Iets wat iedereen gezien moet hebben. Toch?

Hoog en droog op het dek van de boot kijken we toe hoe de Nehalennia losgelaten wordt. De teugels vieren en we kiezen het ruime sop. Achter ons schittert de Erasmusbrug in het gulle zonlicht. En glijdend over het water genieten we van het uitzicht over de havenstad. De bootexcursie naar Kinderdijk is begonnen! Enkele passagiers lopen enthousiast rond met een digitale camera, op zoek naar de mooiste plaatjes. “Kijk, daar heb je de Euromast”, deelt een dame enthousiast mee. Maar we hoeven zelf niet lang te zoeken naar de bezienswaardigheden om ons heen. De stem van de gids schalt al uit de luidsprekers om ons op ieder pareltje te attenderen.

Zon in de havenstad

Tropicana, een voormalig tropisch zwemparadijs wordt even genoemd en ook de rol van Rotterdam als havenstad komt aan bod. De informatie komt gelukkig in kleine doses, zodat we ook nog relaxed achterover kunnen leunen. Met een koud glas ijsthee voor ons, een frisse wind en een stevige portie zonneschijn begint de excursie op een kleine vakantie te lijken. En het toeristische hoogtepunt moet nog komen: de molens van Kinderdijk! Na een tijdje varen komen we aan bij het dorp. We staan alvast op en turen in de verte, zijn de molens al te zien? Want dit stukje werelderfgoed, geliefd bij de buitenlandse toeristen, dat willen we niet missen.

Zo gaat de molen

Bij het uitstappen lopen we ietwat aarzelend achter de menigte aan. Want waar zijn die molens? Na een tijdje worden we weer bij de Nehalennia verwacht. Wie te laat komt, die mag terug gaan zwemmen, is ons al in Rotterdam beloofd. Geen getreuzel, maar flink doorlopen totdat we de molenwieken boven de huizen uit zien komen. Vanaf de kade is het nog best een stuk lopen naar de molens. We besluiten tot de bezoekmolen te lopen en daar eens een kijkje te nemen. Ondertussen beginnen de donkere wolken ons in te sluiten en we vrezen voor een plens water. Maar gelukkig houden we het droog.

Molens van Kinderdijk

De 19 molens van Kinderdijk zijn voor veel toeristen een ware trekpleister. Vroeger pompten de molens het overtollige water uit de Alblasserwaard en voerden dit af in de Lek. Deze taak is overgenomen door moderne gemalen, maar de molens symboliseren nog steeds de Nederlandse strijd tegen het water. Het is hoe dan ook een mooi plaatje, al die molens omringd door groene velden en water. Eén van de molens is open voor publiek. Hierin is nog te zien hoe de molen werkt en waar de mensen vroeger leefden. De toegangsprijzen voor de molen zijn hoog, dus we besluiten buiten van het uitzicht te genieten. Als troostprijs draait de molen zijn wieken extra hard door de opkomende wind.

Klompen

Rustig wandelen we terug en duiken een souvenirwinkel in. Met een schattig stel klompjes arriveren we bij de boot. Echt onder de indruk van de molens zijn we niet. Ja, het is een mooi plaatje, maar we zouden graag iets actiever bezig zijn. Maar een voordeel is dat de tocht ook voor een oudere doelgroep leuk is! De boot vaart weer terug naar Rotterdam en we bestellen meteen een portie bitterballen. De buitenlucht maakt hongerig nietwaar? Helaas zijn we al bijna weer in de stad als de snacks eindelijk op de tafel staan. Maar ze smaken er niet minder lekker om. Een beetje rozig van de wind en de zon stappen we weer de boot af. Van het werelderfgoed weer terug in de wereldstad Rotterdam.

Ook mee met deze bootexcursie naar Kinderdijk? Rotterdam heeft de toerist nog veel meer te bieden! Kijk voor alle uitjes in Rotterdam op DagjeWeg.NL.
Foto 2. De molens van Kinderdijk. Foto's: Grytsje Anna Pietersma
Foto 3. We verlaten de Boompjeskade in Rotterdam.
Foto 4. Genietend van de zon.
Foto 5. Na anderhalf uur komen we aan in Kinderdijk. Waar zijn de molens?
Foto 6. Daar zijn ze dan!

Laatst gewijzigd: 2022-09-13 17:04:18 · Gepubliceerd: 2011-07-11 09:30:04 - 9118