Sneak preview in Ark van Noach

Ark van Noach op ware grootte |  deel via WhatsApp | Reportage door

DagjeWeg.NL op bezoek bij #ArkvanNoach

12 juli 2011 Cultuur Dordrecht, Zuid-Holland Wat begon als een droom voor aannemer Johan Huibers, wordt nu al voor de tweede keer werkelijkheid. De eerste Ark van Noach was al enorm, maar de nieuwe Ark van Noach is nog tien keer groter! Het schip is eindelijk open voor publiek. De redactie van DagjeWeg.NL stapte stiekem al veel eerder binnen. Bekijk onze sneak preview!

"Jong en oud moet weten dat God met iedereen een doel heeft!"

Al vanaf de snelweg zien we het enorme houten bouwwerk al liggen. Een houten giraffe voorop het dek heet ons welkom. Hoe dichterbij we komen, hoe indrukwekkender de grootte van het schip wordt. "Veel mensen die hier voor het eerst zijn, verdwalen gewoon!", vertelt Hillianne Nibbering, van de Ark van Noach. "Maar kom maar gauw binnen hoor."

De droom van aannemer Johan Huibers is dan nu eindelijk uitgekomen. Drie jaar geleden begon Huibers met het bouwen van een Ark die in veel Nederlandse havens terecht kon. "Na Nederland is het nu eindelijk tijd om de rest van de wereld te bereiken met het evangelie", vertelt Hillianne. "Dit zeewaardige schip is dan ook de echte droom van Johan. Het eerste schip is als opstap gebouwd, om nu daadwerkelijk de Ark op ware grootte te kunnen bouwen."

Eigen brood bakken

De plannen voor de grote Ark zijn ambitieus. Het moet vooral heel interactief worden. "We willen bijvoorbeeld werken met QR-codes, zodat mensen op eigen houtje van alles zien en ontdekken. We willen ook zo min mogelijk met taal doen, zodat iedereen, uit welk land dan ook, het verhaal van Noach kan begrijpen." De reis begint bij een enorm waterrad. Deze is weer verbonden aan een zaag, die daardoor zelf begint te zagen. "Noach heeft het schip in zijn eentje gemaakt, maar hij moet ergens hulp hebben gehad. Deze zelfzagende zaag zou daar een voorbeeld van kunnen zijn." Kinderen kunnen daarna aan de slag met een molensteen. Hier maken ze van hun eigen meel brooddeeg en boven in het restaurant kunnen ze daar dan hun eigen broodje van bakken.

Treintje

De nieuwe Ark van Noach krijgt zelfs een eigen treintje. "Er is nu zoveel ruimte!". Eerst is er een filmpje te zien over het verhaal van Noach, daarna stappen mensen letterlijk het verhaal in en gaan ze op avontuur met de trein. Tijdens hun ritje komen ze langs alle fases van het verhaal van de Ark. "Compleet met regen dat op het dak tikt tijdens de overstroming en een pikdonkere ruimte, net zoals toen heel het land was overstroomd en alleen de Ark was overgebleven." Daarna rijden we verder langs een giraffe zonder hoofd. "Nu zitten we dus helemaal op de bodem van de Ark." Het treintje rijdt verder een heuveltje op en dan zien we ook het hoofd van het dier.

Huiskip

Een Ark is niet compleet zonder dieren. Nu al loopt er af en toe al een verdwaalde kip rond. "Dat is onze huiskip." De vloer is bezaaid met leeuwen, gorilla's, paarden, koeien en nog veel meer. Die stonden ook al in de oude Ark. "Straks lopen daar allemaal levende dieren doorheen. Schapen, konijnen en geitjes." Op de bovenste verdieping van de Ark is al een prachtige volière te zien. Allerlei bontgekleurde vogels kwetteren wat af en zorgen meteen voor wat leven in de brouwerij.

Op de nieuwe Ark ben je volgens Hillianne wel vier uur zoet. "Een rondje lopen over de Ark doe je in ongeveer een uur. Maar door middel van allerlei activiteiten willen we mensen zo lang mogelijk op de Ark houden. Iedereen moet het verhaal van Noach kennen." Er komen bijvoorbeeld speciale voorstellingen op vaste tijden in het theater. Ook is er voor kinderen genoeg leuks te doen, zoals dansworkshops of zelf aan de slag met blokken om een Ark te bouwen. In het restaurant kun je even bijkomen van het avontuur. "Je kunt hier allerlei lekkers kopen, maar je mag ook zelf je lunch meenemen. Handig voor grote gezinnen, die niet al teveel willen uitgeven."

Op de grote Ark van Noach is veel meer mogelijk dan op de kleinere. Daarmee wordt een dagje weg naar de Ark alleen maar leuker, maar de achterliggende gedachte blijft het vertellen van het evangelie. "We proberen ook zoveel mogelijk doelgroepen aan te trekken. Want jong en oud moet weten dat God met iedereen een doel heeft!".

Lees: De grote en de kleine ark en ontdek de verschillen tussen beide schepen.

Bekijk ook de actuele ligplaats van de kleine VerhalenArk.
Foto 1. Er wordt nog druk geklust aan de Ark van Noach. Foto's: Sifra Kriek.
Foto 2. Een grote giraffe heet ons welkom.
Foto 3. De werkplaats van Noach.
Met de trein langs het topje van de Ark.
Een volière vol bontgekleurde vogels.
De grote Ark. Foto: Ark van Noach.

Laatst gewijzigd: 2016-05-24 22:17:28 · Gepubliceerd: 2011-07-12 10:37:38 - 24130