Designerjurken, hoge hakken en goodiebags

Glitter en glamour tijdens de vijftiende editie van #AIFW

Reportage door

archief oud artikel 19 juli 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Designerjurken, hoge hakken, champagne, cupcakes en goodiebags. Zomaar wat ingrediënten die samen de Amsterdam International Fashion Week vormen. Dit mode-evenement vond afgelopen week plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Voor de vijftiende keer op rij showden ontwerpers van Nederlandse bodem wat zij in petto hebben voor komend seizoen.

Franse badgasten en Olympische zwemsters

Aan de zussen van SIS by Spijkers en Spijkers de eer om het spits van het tweejaarlijkse mode-evenement af te bijten. Met hun collectie Bain du soleil lieten Truus en Riet Spijkers zich inspireren door Franse badgasten en Olympische zwemsters, met zwemkampioene Marie Braun als hun muze. De modellen toonden grote zonnehoeden, zoete kleurtjes, grafische prints en driekwart avondjurken.

Transparante mannenrokken en hakloze pumps

Tijdens de show van Generation 12 lieten de vijf beste studenten van modeacademie ArtEZ zien wat zij in huis hebben. Aan de hand van zowel vrouwelijke als mannelijke modellen die werden begeleid door langzame, psychedelische muziek, zagen we onder andere bont, lange zwierige jurken, pailletten, strakke lijnen, geometrische vormen en chinobroeken. Voor de vrouwen waren de collecties iets draagbaarder dan voor de mannen. Zo was een van de herenmodellen gehuld in een transparante rok en prijkten er bij de collectie van Subconsciousness by Zheng Zheng haarbandjes op de hoofden van de mannelijke modellen. Bij de vrouwen valt de draagbaarheid van de hakloze pump te betwijfelen. Het model dat enigszins moeite leek te hebben met het schoeisel, kreeg van het publiek dan ook een welverdiend applaus tijdens het betreden van de catwalk.

Pauline van Dongen

Bij de show van Pauline van Dongen zagen we onder begeleiding van live vioolmuziek vooral asymmetrische kledingstukken in de kleuren wit en zalmroze, ronde vormen, strakke lijnen en open schouders. Aan actrice Victoria Koblenko en X-factor jurylid Stacey Rookhuizen de eer om, gehuld in collectiestukken van Pauline van Dongen, op de eerste rij te schitteren.

Modellen te water

Een van de meest spraakmakende shows van dit jaar was die van Sage & Ivy. Ontwerpster Alexia van Engelen liet de reguliere catwalk in de Westergasfabriek voor wat het was. Op een catwalk in de vijver achter het terrein lieten haar modellen op het ritme van mystieke, klassieke muziek haar nieuwste creaties zien, terwijl het publiek vanaf de wal toekeek.

Amsterdam International Fashion Week is bedoeld om Amsterdam op de kaart te zetten als inspirerende modestad. Inmiddels is de week uitgegroeid tot hèt mode-evenement van Nederland. Waar de shows normaal gesproken slechts te bezichtigen zijn door pers, modeprofessionals en BN'ers, waren er dit jaar voor het eerst kaarten te koop voor publiek. Verder konden modeliefhebbers terecht bij het Downtown-programma, waarbij mode-gerelateerde activiteiten in de hele stad Amsterdam plaatsvonden.

Foto 1. Grafische prints en zonnehoeden bij SIS by Spijkers en Spijkers. Foto: Peter Stigter
Foto 2. Mannenhaarbanden bij Generation 12. Foto: Peter Stigter
Foto 3. Golvende vormen en witbeschilderde gezichten bij Pauline van Dongen. Foto: Pietro Kruithof
Foto 4. Romantische sfeer bij Sage & Ivy. Foto: Janine Guijt

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 19 juli 2011 - 560

Dit past bij 'Designerjurken, hoge hakken en goodiebags'