1

Oorlogsmisdadiger Hadzic opgepakt door schilderij

Werk van Modigliani leidt naar schuilplaats #Hadzic

Musea Nieuws door

archief oud artikel 21 juli 2011 Opmerkelijk Volgens de Servische overheid heeft een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Modigliani een belangrijke rol gespeeld in de arrestatie van de Servische oorlogsmisdadiger Goran Hadzic. De Serviër werd gisteren gevangen genomen.

Een foto van het schilderij Portret van een man werd vorig jaar gevonden door Servische autoriteiten in het huis van een goede vriend van Hadzic. De autoriteiten concludeerden dat Hadzic in geldnood verkeerde en waarschijnlijk het werk van Amedeo Modigliani wilde verkopen. Gisteren werd Hadzic opgepakt nadat hij een afspraak had gemaakt met een geldkoerier. Goran Hadzic was de enige overgebleven oorlogsmisdadiger die gezocht werd door het Joegoslavië-Tribunaal. Hadzic zou betrokken zijn geweest bij de moord op duizenden burgers in Kroatië tussen 1991 en 1993. Dit meldt Trouw.

'Portret van een man' is mogelijk miljoenen waard

Vervalsing

Het schilderij is mogelijk miljoenen waard. Plaatsvervangend aanklager voor oorlogsmisdaden Bruno Vekaric schat het meesterwerk op 22 miljoen euro. Volgens de Servische overheid bestaat er echter ook een redelijke kans dat het om een vervalsing gaat.

Modigliani

Amedeo Modigliani (1884-1920) was een Italiaanse expressionistische kunstschilder en beeldhouwer. Zijn werk is herkenbaar aan de langgerekte lichamen van vrouwen en de warme, gloeiende kleuren. In tien jaar schilderde hij vierhonderd schilderijen en duizenden aquarellen. Zijn schilderijen en beelden zijn over de hele wereld te bewonderen in verschillende musea.

Vorig jaar werden er schilderijen van onder meer Modigliani gestolen uit het Parijse Museum voor Moderne Kunsten.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 21 juli 2011 - 185