Werelderfgoed: Tilburgse Kermis?

#TilburgseKermis start vandaag

Tilburgse Kermis 2011 Nieuws door

archief oud artikel 22 juli 2011 Cultuur Tilburg, Noord-Brabant Al sinds 1570 hét volksvermaak van Tilburg: de Tilburgse Kermis. Vandaag barst de enorme kermis op het Stadhuisplein weer los. En als het aan de gemeente ligt blijft deze eeuwenoude traditie voor altijd bewaard op de UNESCO lijst van immaterieel werelderfgoed.

Ieder jaar komen 1 miljoen mensen naar Tilburg voor het op één na grootste evenement van Nederland. Vandaag is het weer zover: de Tilburgse Kermis domineert tien dagen lang in de Noord-Brabantse stad. Deze grootste kermis van de Benelux is een begrip in ons land en de trots van de gemeente Tilburg.

"Kermis is essentiële Nederlandse cultuur", legt kermiswethouder Joost Möller uit in Trouw. "Vrijwel nergens heeft het zo'n centrale plaats in de geschiedenis van een stad als in Tilburg." Dat is ook de reden dat de kermis volgens de gemeente een plekje verdient op de lijst van beschermd immaterieel erfgoed van UNESCO.

Immaterieel werelderfgoed

Vooralsnog bestaat de lijst van immaterieel werelderfgoed niet in Nederland. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) ondertekent de conventie waarschijnlijk eind dit jaar of begin volgend jaar. Nu doet Nederland alleen mee aan de materiële Werelderfgoedlijst, met daarop bijvoorbeeld de molens in Kinderdijk.

De Tilburgse Kermis is niet de enige gegadigde voor een plekje op de lijst van beschermd immaterieel erfgoed. Ook het carnaval in Den Bosch, het bloemencorso Zundert, de Hindelooper Cultuur en de Boxmeerse Vaart toonden interesse.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 22 juli 2011 - 427