Waddenkust bezaaid met paraffine

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Vijfduizend liter wax spoelt aan bij natuurgebied #Waddenzee

28 juli 2011 Natuur Holwerd, Friesland Aan de Waddenkust, bij het Friese kustplaatsje Holwerd, is de afgelopen dagen ruim vijfduizend liter paraffine aangespoeld. Een gebied van ongeveer twintig kilometer, waar enkele populaire wandelroutes liggen, is besmeurd onder het bestanddeel van ruwe olie.

Twintig kilometer Waddenkust is besmeurd onder het bestanddeel van ruwe olie

De paraffine is gevaarlijk voor dieren die het inslikken of ermee besmeurd raken. Voor het milieu of de mens is het niet schadelijk, maar toch heeft Rijkswaterstaat proefmonsters genomen. Zo hoopt zij te achterhalen waar het spul vandaan komt. Waarschijnlijk komt de paraffine bij een olietanker of een boorplatform vandaan. Opruimen van het kaarsachtige goedje gebeurt met de hand om het natuurgebied niet te beschadigen en duurt naar schatting een week.

Populair wandelgebied

Het besmeurde gebied rondom Holwerd is een populaire, toeristische bestemming. Zo loopt er een wadlooproute naar Ameland en ook de Europese wandelroute E9, die langs de kust van Portugal naar de Baltische staten leidt, komt langs de betreffende kustlijn. Toeristen en wandelaars hoeven zich dus geen zorgen te maken om de schadelijkheid van de ontelbare stukjes wax op het strand.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-07-28 16:30:52 · Gepubliceerd: 2011-07-28 15:00:45 - 390