1

Wandelen op een drooggevallen Waddenzee

Wadlopen vereist goede conditie

Meer informatie over wadlopen Redactioneel door
Foto 1. Wadlopen is de strijd aangaan tegen de natuur. Foto: DagjeWeg.NL.

3 mei 2015 bijgewerkt: 28 december 2022 Ameland, Friesland Het is een mooie ervaring: groepen meeuwen en steltlopers vliegen om je heen en soms moet je als stoere Hollander op borsthoogte door het water heen. Wie het wad eens anders wil ervaren dan vanaf een veerboot, moet gaan wadlopen. Natuurbeleving op zijn best.

Voorwaarde om te gaan wadlopen is een uitstekende conditie. Wadlopen is absoluut geen kleinigheid, al zijn er natuurlijk zware en minder zware tochten. Dat het een vermoeiende bezigheid is, komt vooral doordat wadlopers wegzakken in het slik. Het moeilijkste deel van de tocht is het begin. De slikvelden in de kwelders voor de Groninger waddenkust maken het de wandelaar niet makkelijk. Wie niet uitkijkt, zakt diep weg in het verraderlijke slik. Als het eerste gedeelte achter de rug is, volgt er een makkelijker deel. Op de landaanwinning kun je min of meer gewoon lopen. Toch kunnen ook hier nog moeilijk begaanbare slikvelden liggen of worden de wandelaars gedwongen op borsthoogte door een diepe geul waden. Dat er altijd onder leiding van een ervaren gids gelopen wordt is dan ook niet verwonderlijk. Of een tocht definitief doorgaat, hangt af van de weersomstandigheden. Soms komt het voor dat een tocht wordt afgelast, bijvoorbeeld met dichte mist.

Gymschoenen

Niet voor niets eist een wadlooptocht geschikte kleding. Vooral belangrijk is het schoeisel van de deelnemers. Bergschoenen dragen is het beste, vanwege het gesop door het slik. Hoge gymschoenen of surf- of duikschoenen voldoen echter ook. Daarnaast dienen de actievelingen een korte broek en sokken of kniekousen aan te trekken. Ook tegen de kou moeten wadlopers zich kleden, bijvoorbeeld een warme trui of regenjack. Een hoofddeksel - tegen zon, regen of kou – maakt de uitrusting van de deelnemers compleet.

Ameland

Diverse tochten zijn mogelijk. Wadloopbedrijven- en organisaties raden beginnende lopers de Noordpolderzijltocht te lopen. De zwerftocht is 8 kilometer lang en duurt zo'n tweeënhalf uur. Voor de meer ervaren wadloper is er een tocht naar Ameland of Schiermonnikoog. Die vallen respectievelijk in de categorie zwaar en zeer zwaar. Wie naar Schier wil, moeten weten wat hij of zij doet. “In vijf uur leg je ploeterend door zuigend slik, wadend door diepe geulen en wandelend over eindeloos wad twintig kilometer af naar het schitterende eiland”, zo rept Stichting Wadloopcentrum Pieterburen, de oudste wadlooporganisatie ter wereld, op haar website. “Alleen voor de fanatiekelingen met de beste conditie.”

Bekijk wat er nog meer te doen is op de Waddeneilanden.
Foto 2. Tijdens het wadlopen heb je een mooi uitzicht over de drooggevallen waddenzee. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 11:53:44 · Gepubliceerd: 3 mei 2015 - 6045