Wat te doen in en om Garderen?

Geniet van leuke activiteiten en de mooie Veluwse natuur

Ontdek de Veluwe Redactioneel door
Foto 1. Een hoogtepunt in Garderen: 't Veluws Zandsculpturenfestijn met meer dan honderd indrukwekkende zandsculpturen. Elk jaar vind je er nieuwe sculpturen. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

19 september 2021 bijgewerkt: 7 juni 2023 Toerisme Garderen, Gelderland Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga dan een dagje uit naar Garderen. Huur een E-chopper of een sportieve mountainbike en ontdek de Veluwe. Klim naar de toppen van de bomen. En bekijk prachtige zandsculpturen. Meer dan genoeg voor een heel weekendje weg! Zeker met deze 7 tips over wat je niet mag missen in en om Garderen.

Het centrum van Garderen

Begin je dagje uit in Garderen zelf, een leuk Veluws dorp met een klein, historisch centrum. Hier kun je een kopje koffie drinken in Restaurant De Bonte Koe, te vinden in een authentieke boerderij aan de Dorpsstraat. Bij mooi weer is hun terras het zonnige middelpunt van Garderen. Of loop wat verder de Dorpsstraat in naar de Putbrink en tap wat water uit de grote Dorpspomp. Ja, je kunt het drinken, het is getest en goedgekeurd. Sterker nog: dit water van 35 meter onder de grond is van topkwaliteit. Echt Garderens bronwater! Loop ook even een rondje tussen de historische boerderijen en bewonder de dikke middeleeuwse toren van de Hervormde Kerk.

Molen De Hoop

Terwijl je door het centrum van Garderen loopt zie je al de wieken van Molen de Hoop boven de daken uitsteken. Dit is dé plek om de rest van je dag te starten, want in de molen zit het Toeristisch Informatie Punt. Even snuffelen tussen de folders, vragen wat de medewerkers aanraden en de rest van je dag plannen. Het TIP is open op dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 13:00 uur, in het hoogseizoen vaak tot 14:00 uur. Op donderdag en zaterdag is ook de rest van de molen open, de molenaars leiden je dan graag rond. Tip als je met kinderen komt: voor de deur start een leuke beeldenroute door het dorp. Wie spot de volgende boomstam waarvan de bovenkant is veranderd in een dier? Vaak staan ze bij een interessant punt, zoals bij de oude schaapskooi.

De Beeldentuin met showroomdorp

Dé plek die je niet wilt overslaan in Garderen is De Beeldentuin met showroomdorp. Er staan duizenden beelden, gemaakt van allerlei materialen. En dan ben je nog niet eens in het showroomdorp geweest. Als je door de deur stapt denk je even dat je nog steeds buiten bent, want je staat op een gezellig pleintje compleet met stenen fontein en mooie geveltjes. Achter die geveltjes schuilen volledig ingerichte kamers, van een babykamer en een lavendelkamer tot een stoere mannenkamer. Allemaal met meubels, accessoires en decoraties voor je eigen huis, want dit 'dorpje' is eigenlijk een winkel. Je vindt er ook kleding en leuke cadeautjes. Een echt shoppingparadijs! Even uitrusten doe je in lunchroom de Rozentuin op de hoek van het binnenplein.

't Veluws Zandsculpturenfestijn

Geen fan van shoppen? Ook dan is een bezoek aan De Beeldentuin een aanrader, want van april tot minimaal eind oktober vind je er 't Veluws Zandsculpturenfestijn met meer dan honderd indrukwekkende zandsculpturen. Elk jaar is er een ander thema, soms over Nederland en andere keren over de hele wereld. Maar altijd met levensgrote beelden en waanzinnige en levensechte creaties vol details, gemaakt door de beste beeldhouwers ter wereld. Hoe maken ze dat toch? Tip: kom vroeg, tijdens het eerste tijdslot. Dan is het vaak nog heerlijk rustig en kun je alles op je gemak zien.

Wilde Kamp en Bergsham

Als je het dorp uit wandelt sta je al snel midden in de mooie natuur van de Veluwe. De natuurgebieden Wilde Kamp en Bergsham liggen namelijk direct om het dorp. Ze zijn een mengeling van natuur en cultuur, vooral de Wilde Kamp is eigenlijk een levend museum. Je vindt er grafheuvels, de sporen van omwalde percelen en cirkelvormige clusters eikenbomen die zijn ontstaan door begrazing. De bomen op de hei van de Wilde Kamp zijn waarschijnlijk de oudste bomen van de Veluwe! Ook in de Bergsham liggen veel grafheuvels. Dit natuurgebied dankt zijn naam aan de 54 meter hoge Hamberg, ooit één van de mooiste uitkijkpunten van de Veluwe. Voor het bebost werd kon je bij helder weer vanaf de top zelfs de Zuiderzee zien.

Wandeltips door deze gebieden:

  • Aan de noordkant van het dorp ligt wandelroute De Duintjes, een wandeling van zo'n 6 kilometer door een bijna sprookjesachtig gebied vol knoestige, kronkelende bomen en kleine heuveltjes. Na zo'n tien minuten kom je in het Speulderbos met zijn dansende bomen. Daar ligt ook het Solse Gat, een grote leemkuil met bijzondere planten. Bordjes wijzen de weg en er is een parkeerplaats bij de start.
  • 't Pad van Zus door Wilde Kamp aan de zuidwestkant van het dorp is 12 kilometer lang en loopt langs holle wegen, grafheuvels en een oude schaapskooi en door één van de oudste bossen van Nederland. Hier komen natuur, cultuur en geschiedenis samen;

Op pad met de Veluwe Specialist

Wie wat verder weg wilt dan de benenwagen je kan brengen, gaat langs bij de Veluwe Specialist en huurt een luxe E-Chopper, een sportieve mountainbike of de hilarische E-loopfiets: een soort step met loopband. Daarmee wandel je toch, maar nu met de snelheid van een fiets. Gewone fietsen en E-Bikes hebben ze natuurlijk ook. En dan op weg, de Veluwe ligt voor je open! Bij de Veluwe Specialist helpen ze je graag om een mooie route uit te stippelen. Bijvoorbeeld naar de kleinste stad van Nederland: Landgoed en Kasteel Staverden. In het koetshuis vinden bierliefhebbers Brouwerij De Uddelaer en hun speciaalbiertjes. Dat smaakt! Zeker op het terras met uitzicht op het witte kasteel.

Klimbos Garderen

Avonturiers en sportievelingen klimmen de bomen in bij Klimbos Garderen, over tien verschillende parcours vol spannende obstakels. Voor de jongsten en echte beginners is er een route op twee meter hoogte. Wedden dat ze, als ze merken hoe veilig ze gezekerd zijn, snel de smaak te pakken krijgen en hun hand niet meer omdraaien voor een klimpartij op tien meter of nog hoger? Voor twee parcours moet je minimaal dertien jaar zijn en echt durven. Het hoogste parcours op 25 (!) meter en het lange tokkelparcours, waarbij je over vijf zipines omlaag suist met snelheden tot wel 45 kilometer per uur. Klimmen kan alleen als je minimaal 1.20 meter bent, maar voor de kleintjes is er een leuk nettenparcours: klimmen, springen, glijden en stuiteren op vijf meter hoogte in veilige netten.

Foto 2. Ontdek de bossen van de Veluwe vanuit Garderen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. Nee, dit pleintje is niet buiten, maar binnen! In het Showroomdorp van De Beeldentuin Garderen. Foto: De Beeldentuin

Laatst gewijzigd: 2023-06-07 13:36:28 · Gepubliceerd: 19 september 2021 - 7592