Amsterdamse musea helpen elkaar

Samenwerking om kosten te besparen #musea

Amsterdam Museum Nieuws door

archief oud artikel 29 juli 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Drie Amsterdamse musea bundelen hun krachten om kosten te besparen. Het Amsterdam Museum, het Bijbels Museum en Museum Ons' Lieve Heer op Solder delen onder meer het personeel.

Veel Nederlandse musea krijgen minder subsidie en moeten op zoek naar andere manieren om geld bijeen te schrapen. Drie Amsterdamse musea, het Amsterdam Museum, het Bijbels Museum en Museum Ons' Lieve Heer op Solder doen dit samen. Ze slaan de handen ineen op het gebied van marketing, restauratie en financiën. En ze wisselen zelfs personeel uit. Het Bijbels Museum en Ons' Lieve Heer op Solder delen bijvoorbeeld al een directeur.

Voordelen

Een samenwerking levert de musea veel voordelen op vertelt directeur Paul Spies van het Amsterdam Museum. "Nu heeft elk museum zijn eigen restauratoren: eentje voor hout, eentje voor metaal, enzovoort. Het is veel efficiënter als musea gezamenlijk een pool van restauratoren en conservatoren hebben. Datzelfde geldt voor educatie en facilitaire zaken", vertelt hij in De Volkskrant.

Bezuinigingen

Directeur Spies is realistisch in De Volkskrant en vindt het logisch dat musea naar elkaar toe groeien. "Het is de nieuwe politieke realiteit. Samen maak je meer kans op minder korting. Met de cultuurbezuinigingen gaan alle musea zich op dezelfde uitgeklede fondsen en bedrijven richten." Het Amsterdamse gemeentebestuur staat achter de samenwerking van de drie musea. De stad telt meer dan 70 musea, waarvan 15 subsidie krijgen van de gemeente of het Rijk.

Tijdens een dagje uit in Amsterdam is er genoeg te zien. Vergeet de echte toeristentrekkers niet, zoals het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum.

Laatst gewijzigd: 2011-07-29 09:51:42 · Gepubliceerd: 29 juli 2011 - 138