Enorme kunstcollectie in nieuw museum

Museum Nieuw Joods Werkdorp perfecte locatie voor Van Schaik #kunst

Musea Nieuws door

archief oud artikel 29 juli 2011 Cultuur Slootdorp, Noord-Holland Zijn hele leven verzamelde Wim van Schaik kunst. In al die jaren legde hij een enorme kunstcollectie aan met hedendaagse kunst. Nu wil Van Schaik zijn werken in langdurige bruikleen geven aan een museum. Het liefst aan het nieuwe museum Nieuw Joods Werkdorp.

Kunstverzamelaar Wim van Schaik zocht een nieuw onderkomen voor zijn enorme kunstcollectie. Door de jaren heen verzamelde hij veel werken van kunstenaars als Arie Teeuwisse, Armando, Gerrit Benner en vooral van Dirk Breed. Van Schaik wil dat de collectie nu voor langdurig bruikleen naar een museum gaat. Zijn oog is daarbij gevallen op het nog te realiseren museum Nieuw Joods Werkdorp. Vooral het werk van Dirk Breed, wat de verzamelaar bezit, past goed bij de nieuwe bestemming van het Joods Werkdorp. Breed komt oorspronkelijk uit de buurt van de Wieringermeer.

Museum Nieuw Joods Werkdorp

In 2012 staat de opening gepland van het museum Nieuw Joods Werkdorp in het Noord-Hollandse Slootdorp. Het museum komt op de plaats van een voormalig joods werkdorp. Joodse mannen kregen hier een opleiding tot ambachtsman en vrouwen leerden alles over het huishouden om uiteindelijk terug te keren naar Palestina. Maar in de Tweede Wereldoorlog verdween een groot deel van de bewoners naar de concentratiekampen. In totaal 187 van hen vonden hier de dood. In het nieuw te bouwen museum komt een permanente tentoonstelling over het werkdrop. Ook komt er een tweede expositie met Nederlandse kunst na 1945. In deze setting past de collectie van Van Schaik.

Lees meer over bijzondere kunstcollecties op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-07-31 21:58:57 · Gepubliceerd: 29 juli 2011 - 300

Dit past bij 'Enorme kunstcollectie in nieuw museum'