1

Swiebertje komt naar Wedde

Het Groningse dorp wordt #Swiebertje-dorp

Nieuws door

archief oud artikel 23 augustus 2011 Toerisme Wedde, Groningen Swiebertje, de beroemdste zwerver uit Nederland, verlaat het stadje Oudewater in Utrecht om zich te vestigen in Wedde, Groningen. Tenminste, als het aan lokale ondernemer Peter Kruijer ligt.

Voor de televisieserie Swiebertje zijn in en rondom Oudegracht veel buitenopnames gemaakt. Kruijer vindt dat het Groningse dorp Wedde veel gelijkenissen vertoont met de locaties uit de bekende kinderserie. Zijn plan is om Wedde om te toveren in hét Swiebertje-dorp.

Museum en wandelpaden

Verschillende mensen zijn het met hem eens. Europa geeft het dorp 80.000 euro om een museum over Swiebertje te maken en een aantal wandelpaden, zogenoemde struunpaden, aan te leggen. In 2010 besloten de erfgenamen van de Swiebertje-bedenker, John uit den Bogaard, en de gemeente Bellingwedde al dat Wedde het Swiebertje-dorp moest worden. Wedde gaat hiermee de strijd aan met het historische stadje Oudewater. Daar staat sinds 2003 een standbeeld van acteur Joop Doderer als Swiebertje.

De televisieserie Swiebertje werd tussen 1955 en 1975 opgenomen, en telt 103 afleveringen.

Dagje naar het noorden? Kijk snel voor meer leuke uitjes in Groningen.

Laatst gewijzigd: 2011-08-23 14:45:30 · Gepubliceerd: 23 augustus 2011 - 541

Dit past bij 'Swiebertje komt naar Wedde'