Vier de Fortenmaand

Fortenmaand 2012 |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Forten, vestingsteden en kastelen

27 augustus 2012 Cultuur Poederoijen, Utrecht De middeleeuwen komt tot leven in de forten van Nederland. Vervallen ruïnes, grote brokken steen en de omliggende woeste natuur bewaren de herinneringen aan de periode dat Nederland zich moest verdedigen. In de maand september staan deze historische bouwwerken centraal in de Fortenmaand. Rondleidingen in een fort, workshops in een kasteel of voorstellingen in een vestingstad: Beleef de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Fortenmaand viert dit jaar een driedubbele opening. In het Muiderslot kun je het hele eerste weekend aquarollen in de slotgracht of op avontuur op de grote survivalbaan. De kleintjes kunnen hengelen naar badeentjes bij de eendencarrousel. Zaterdag 1 september staat er een prachtige fietstocht door het Lingegebied op het programma. Startpunt is het centrum van Groningen. Fort Vuren, Slot Loevestein, de vesting Woudrichem, Fort Altena en kunstfort Asperen zetten hun deuren tijdens de tocht alvast open. Zondag 2 september start er bij Fort aan de Klop een fietstocht voor het hele gezin langs onder andere Fort de Gagel en Fort Ruigenroek, om uiteindelijk te finishen bij Fort Vechten. Het Muiderslot opent de Fortenmaand met het waterweekend. Op de slotgracht kun je aquarollen en er komt een grote survivalbaan, leuk voor jong en oud.

Hou de kalender in de gaten voor alle activiteiten van de Fortenmaand.

Het Landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Een groene megasingel rondom de randstad, zo wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie vaak genoemd. Een gebied vol prachtige kastelen, forten en vestingsteden. Vaak wordt het landschap ten onrechte vergeten. Want tijdens een aanval van de vijand was de woeste natuur de grootste beschermer. Heel de maand september zijn er themawandelingen rondom Fort Hoofddijk. Dit is echt een tropische bestemming in hartje Utrecht. Voor sportievelingen is er 4 september een leuke fietstocht vanaf Fort aan de Klop.

Forten

De forten van de Hollandse Waterlinie zijn niet te missen. Vervallen, maar stoer als altijd, steken ze overal boven uit. Fort Altena staat de laatste week van de Fortenmaand in het teken van het landschap, met fiets- en wandelroutes, schilderworkshops en leuke activiteiten voor kinderen. Fort Ruigenhoek is normaal niet te bezoeken, maar wel op 22 en 23 september in de Fortenmaand. Dan is er een bijzondere voorsteling over meeuwen te zien, over hoe deze vogels bijvoorbeeld ons mensengedrag beïnvloeden. Op Fort Vuren kun je genieten van muziek, zoals met een swingende jazzband of franse muziek, onder genot van een wijntje en wat kaas.

Nog meer forten

Vestingsteden

Wie kent niet de prachtige luchtfoto's van één van de bekendste vestingsteden: Naarden. Maar er zijn meer vestingsteden. De stervormige woonplaatsen waren veilige burchten voor bewoners. Tijdens de Fortenmaand is het feest in drie (vestingsteden): Weesp, Gorinchem en Muiderberg. Op 1 en 2 september gaat het dak eraf op het muziekfestijn Swing op de Brink in het centrum van Muiderberg. Op 2 september is het in Weesp een groot sportief feest voor de Weesper kwart triatlon. Deelnemers moeten zwemmen, fietsen, lopen! Twee weekenden erna is het in Gorinchem heerlijk genieten van optredens van allerlei verschillende koren, tijdens het Korenfestival!

Kastelen

De parels van de Hollandse Waterlinie zijn de kastelen. Iedereen voelt zich een ridder of jonkvrouw tijdens een bezoekje aan een kasteel. Hoe was het om vroeger te leven op een kasteel? Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen vertellen de geschiedenis van het kasteel. Het Muiderslot viert het eerste weekend van september Waterweekend. Op de slotgracht kun je aquarollen en er komt een grote survivalbaan, leuk voor jong en oud. Slot Loevestein viert de Fortenmaand met een leuke speurtocht en zo ontdekken kinderen het soldatenleven van vroeger. In het weekend van 15 en 16 september ontmoet je daar soldaten uit vier belangrijke historische periodes.

De redactie van DagjeWeg.NL bezocht Slot Loevestein. Lees: Schrijf geschiedenis op Slot Loevestein

Eten & drinken

Tijdens de Fortenmaand zij er ook allerlei lekkere hapjes te proeven. Zo organiseert Kunstfort Asperen een kookworkshop voor kids (5 september), een moestuinkistjesworkshop (2, 9, 16 en 19 september) en een gezellige brunch (16 september). En in Fort de Hel kun je op 8 september eten met poëten. Een heerlijk viergangenmenu en ondertussen genieten van prachtige gedichten. Eet smakelijk!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2012-09-13 09:48:45 · Gepubliceerd: 2011-08-31 11:25:26 - 3620