Groeten uit communistisch Rusland

Drents Museum reist af naar de voormalige Sovjet-Unie

Het Drents Museum in Assen Redactioneel door

archief oud artikel 24 januari 2013 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Kunstenaars in de Sovjet-Unie stonden voor het karretje van de communistische leiders. Door voorstellingen van een ideale communistische samenleving moesten zij de burgers inspireren. Hun Sovjet Mythe pronkt nu in Het Drents Museum. Verlost van het stempel propaganda, nu als pure kunst.

Is het kunst of propaganda? Eigenlijk laat Het Drents Museum de keuze aan de bezoeker in de tentoonstelling De Sovjet Mythe. Het museum verzamelde zeventig indrukwekkende schilderijen van kunstenaars, die werkten in de Sovjet-Unie onder Josef Stalin. Beelden van blozende, hardwerkende vrouwen en stoere mannen kwamen vanuit het State Russian Museum in Sint Petersburg naar Assen. Allemaal vertegenwoordigen ze het ideaal van de communistische Sovjet-Unie, maar tegelijkertijd ook van de maker. In Het Drents Museum hangt werk van Alexander Deineka, Alexander Samokhvalov, Isaak Brodskij, Arkadi Plastov en Kazimir Malevitsj. Laatstgenoemde staat bekend als één van de grondleggers van de kunststroming kubisme. De tentoonstelling laat een imponerend geheel zien met veel grote werken, die bedoeld waren voor bedrijfsgebouwen en overheidsinstellingen. Allemaal heel anders qua stijl, maar met één overeenkomst: die van de Sovjet Mythe.

Samen en Alleen

Naast de expositie De Sovjet Mythe geeft het museum ook een kijkje in het alledaagse leven van de Russen van 1900 tot nu. Bezoekers zien de mythe zich ontrafelen door foto's en brieven van hoe men in de Sovjet-Unie werkelijk leefde.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 24 januari 2013 - 651