1

Handwerkbeurs viert 10-jarig jubileum in Zwolle

Meer dan 160 verkoopstands

  Nieuws door

archief oud artikel 6 februari 2013 Toerisme Zwolle, Overijssel Van donderdag 14 februari tot en met zondag 17 februari vindt de tiende editie van de Handwerkbeurs plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Wat in 2004 begon als een kleine beurs met 25 exposanten is in 2013 uitgegroeid tot één van de grootste creatieve, textiele beurzen in de Benelux.

Exposanten en bezoekers uit binnen- en buitenland komen naar Zwolle voor de Handwerkbeurs. Het is een waar feest voor liefhebbers van textiele handwerken. Terwijl veel handwerkwinkels stilaan verdwijnen, kan men op deze beurs terecht voor alle denkbare textiele materialen bij de meer dan 160 verkoopstands. Hoewel veel handwerkvormen in een modern jasje zijn gestoken, is ook het traditionele handwerken nog volop aanwezig. Waar er in bijvoorbeeld zelfmaakmode steeds wordt vernieuwd, worden oude borduur- en breitechnieken juist weer in ere hersteld.

Zo wordt er tijdens de beurs aandacht besteed aan het onderdeel zelfmaakmode door het houden van een ‘rode loper show', zijn er workshops op naaimachines en is er informatie over naailessen voor de jeugd. De ‘rode loper show' is een pop-up modeshow waarin voornamelijk jonge modellen van 10 tot 17 jaar hun zelfgemaakte creaties kunnen laten zien. Dit wordt aangevuld met modellen van diverse standhouders.

Textiel- en merklappenspecialist Berthi Smith-Sanders brengt een primeur naar de Handwerkbeurs. Haar nieuwste boek 'Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam' is op de beurs voor het eerst te koop. Het eerste exemplaar wordt op vrijdag 15 februari om 11:30 uur feestelijk uitgereikt aan mevrouw Catharina Elisabeth Ruinemans-Derks uit Zwolle. In 1996 besloten mevrouw Ruinemans en haar man om afstand te doen van de tien merk- en stoplappen uit de familie. Heel toevallig las Berthi Smith over de verkoop van deze handwerken en na meerdere gesprekken met de eigenaars werd de koop gesloten. De merk- en stoplappen verhuisden van Zwolle naar Venlo. Mede door deze lappen is het boek ontstaan, dus een mooie gelegenheid om het boek in Zwolle te presenteren! Het boek is overigens ook op donderdag al te koop.

De Amsterdamse Loret Karman heeft een eigen lijn garens ontwikkeld die voor een breed scala aan handwerken te gebruiken zijn. Deze worden geverfd in diverse kleurpalletten, geïnspireerd op Van Gogh en Rembrandt. Op alle dagen is er het workshopprogramma “Atelier Kunst (ver)Garen”.

Verder is er een breed aanbod van bijzondere workshops zoals schilderijlijstjes haken, keramiek borduren, de kunst van het opzetten en Fair Isle breien. Enkele van deze workshops worden op de donderdag en vrijdag gegeven door modeontwerpster Leslie Eisinger. Zij gebruikt in haar knitware ook garens van Loret Karman. Auteur Hanneke Bezem is ingezet als docent, alsmede Mirjam van Klink van ‘De Toren van Klink'.

Workshops

Op zondag geven 2 jonge onderneemsters, Brigit en Noor (12 jaar), een workshop wildbreien. Noor wordt door filmmaker Michiel van Erp gevolgd voor de documentaire ‘Tijd van je leven: wij zijn 12', uitgezonden door Zapp.

Op zondag is er een 'Mannen breicafé', geleid door Andy Baker. Speciaal voor mannen een mogelijkheid om te (leren) breien. Andy is schrijver/breier en docent Engels. Een Amerikaan die al een aantal jaren in Nederland woont en die al 30 jaar breit. In zijn workshop gaat het over goede breipatronen voor mannen en waar je die kunt vinden. Alle mannen hebben op zondag overigens gratis entree!

Er zijn nog vele andere workshops waar bezoekers nieuwe technieken kunnen leren en inspiratie opdoen. Bij BERNINA wordt tweemaal per dag een uitgebreide demonstratie gegeven in de nieuwe software ‘DesignWorks'. Hiermee worden verschillende technieken zoals verven, stempelen en plakken door de naaimachine gedaan. Ook vergeten we op deze beurs het goede doel niet. Er is een actie voor KiKa met zelfgebreide en -gehaakte lapjes, geïnitieerd door brei-community Ravelry en wolwinkel Wolhalla. Van de vele lapjes hebben vrijwilligers een lappendeken gemaakt in prachtige kleuren. Deze wordt op de beurs verloot en de hele opbrengst gaat naar Kika.

Bezoekersinformatie

De Handwerkbeurs is op donderdag, vrijdag en zaterdag open van 10:00 uur tot 17:00 uur. Op zondag is dit van 10:00 uur tot 16:00 uur. De entree bedraagt 8 euro, kinderen tot 12 jaar gratis onder begeleiding, parkeren is gratis. Het adres van de IJsselhallen is Rieteweg 4 te Zwolle. Voor meer informatie kunt u de website www.handwerkbeurs.nl bezoeken.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2013-02-06 11:39:09 - 724

Dit past bij 'Handwerkbeurs viert 10-jarig jubileum in Zwolle'