De leukste thuis in het gevang

Meer nieuws over tentoonstellingen   Nieuws door

archief oud artikel 22 januari 2014 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Maak kennis met verboden humor in een eeuwenoude gevangenis. Satirische aanvallen op vooraanstaande personen waren tot ver in de twintigste eeuw niet toegestaan. Sommige spotters belandden zelfs achter de tralies! Ontmoet deze humoristische durfals in Museum de Gevangenpoort.

Grollen en grappen over vooraanstaande personen zijn van alle tijden. Die schertsende humor was tot ver in de twintigste eeuw verboden. In Museum de Gevangenpoort ontdek je nu tot en met 15 mei de Verboden Humor uit het verleden.

De Oranjes & Jacob Campo Weyerman

Wandel langs geruchtmakende spotprenten en tv-fragmenten die leidden tot ophef, arrestaties en veroordelingen. De Oranjes zijn een geliefd onderwerp van satire en dat zijn ze altijd al geweest. Daarom is er bij Verboden Humor speciale aandacht voor satire over het koningshuis - het opzettelijk voor het hoofd stoten van het vorstenhuis was en is strafbaar op basis van het artikel over majesteitsschennis. Ontmoet ook schrijver Jacob Campo Weyerman, die in de achttiende eeuw gevangen zat in de Gevangenpoort. Campo Weyerman chanteerde vooraanstaande personen door te dreigen met satirische aanvallen en werd veroordeeld tot een levenslange celstraf..

Blijf lachen en hop ook even langs de tentoonstelling Haagse Humor - Spotten met politiek in het Haags Historisch Museum. Maak dan gebruik van het combiticket: voor € 10,- bezoek je beide tentoonstellingen.

Laatst gewijzigd: 2014-01-22 08:45:34 · Gepubliceerd: 2014-01-21 09:15:24 - 394