1

Museum de Gevangenpoort
Museum de Gevangenpoort

De Gevangenpoort is sinds de Middeleeuwen een opvallende verschijning in het hart van historisch Den Haag. Achter de dikke tralies komt de geschiedenis van misdaad en straf tot leven. Bekijk de cellen waar beroemde historische figuren hebben vastgezeten en zie het verschil tussen de rijke en arme gevangenen. En ontdek de gruwelijke straffen die ze vroeger gaven. In het rampjaar 1672 zijn de historisch belangrijke figuren Johan en Cornelis de Witt door 'het gemene volk' voor de deuren van deze Gevangenpoort omgebracht. In het museum vind je twee bizarre objecten. Dit museum is zeker geen straf om te bezoeken! En ook de site niet, want die staat vol interessante verhalen over misdaad en straf, de rechtstaat en vervolgingen.

Het huidige museum ligt dicht bij het hedendaagse politieke hart van Nederland, het Binnenhof en de Hofvijver. Achter de Gevangenpoort bevindt zich de in onbruik geraakte executieplaats, 'het Groene Zoodje'.

Museum de Gevangenpoort in Den Haag leent zich ook goed voor een kinderfeestje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.

 Bezoek www.gevangenpoort.nl

Zolder, foto: Kees Hageman
Zolder, foto: Kees Hageman
Poort, foto: Kees Hageman
Poort, foto: Kees Hageman