1

Gratis kijkje in Utrechtse kerken

Een zomer lang staan kerkdeuren open voor 'Kerken Kijken'

Beklim de 465 traptreden van de Domtoren Nieuws door

archief oud artikel 27 juni 2014 Geschiedenis Utrecht, Utrecht De Utrechtse Dom is bekend in heel het land. Maar behalve deze imposante Romaanse kerk herbergt de stad een ware schat aan kerkhistorie. De hele zomer lang verhalen gidsen over 17 kerken, die voor het project Kerken Kijken gratis hun deuren openen.

Zeventien kerken tonen hun interieur en geschiedenis tijdens het project Kerken Kijken. Van 28 juni tot en met 13 september zijn al deze kerken gratis toegankelijk voor publiek. En in elke kerk is een gids aanwezig om belangstellenden rond te leiden. Wie liever op eigen houtje rondkijkt kan korte beschrijvingen lezen van de bezienswaardigheden in de kerk.

Doopvonten

Het thema van deze zomer vol kerken is 'doopvonten'. Deze grote schalen dienen voor het doopwater waarmee de kerkleden de doop ontvingen. Alle kerken die meedoen aan het project hebben zo'n doopvont, allemaal weer in een andere plaats of in een andere gestalte. De gidsen weten er boeiende verhalen over te vertellen! Zoals dat van het marmeren doopvont in de St. Augustinuskerk, die door koning Lodewijk Napoleon geschonken is.

Kerken in Utrecht

Met de hoogste kerktoren van Nederland is de Dom een imposant bouwwerk. Rondom deze bisschopskerk ontstond in de 11e eeuw een kruis van kerken. Maar lang niet alle kerken wisten hun gestalte tot vandaag te behouden. Van de zogenaamde kapittelkerken zijn er nog twee over: de Janskerk en de Pieterskerk. Alle vier parochiekerken, bedoeld voor het 'gewone volk', staan nog overeind. Van de grote kloosterkerken is de St. Catharina nog over, maar in de 19e eeuw kwamen daar de katholieke kerken St. Augustinus en de St. Willibrord bij. In 1914 oud-katholieke kathedraal St. Gertrudis. Ook een mooi voorbeeld van een oud-katholieke schuilkerk, de Gertrudiskapel, is open voor publiek.

Het project Kerken Kijken bestaat al sinds 1983. Ieder jaar komen er zo'n 50.000 mensen op af. Wie alle kerken bekijkt en deze laat afstempelen op een zogenaamde pelgrimspas ontvangt een leuke attentie.

Laatst gewijzigd: 2014-06-26 22:29:20 · Gepubliceerd: 27 juni 2014 - 324