Machtige vogels op je bruiloft

Verras je gasten met een bijzondere surprise act!

Valkenier Reinier de Vries op uw feest of evenement! Reportage door
Foto 1. Maak je trouwdag nog bijzonderder met een spectaculaire roofvogeldemonstratie. Valkenier Reinier de Vries vermaakt het bruidspaar en alle gasten met zijn prachtige dieren en leuke verhalen. Foto: Jacob-Jan Weststrate

archief oud artikel 28 juli 2014 Natuur Loenen, Gelderland We zien ze nog niet, maar we horen ze wel! In de bomen zit een havik verstopt en ook een buizerd. Ze staan te popelen om hun kunsten te vertonen en daarvoor beloond te worden door hun baas: valkenier Reinier de Vries. Roofvogels stelen de show op deze zonnige bruiloft.

Roofvogel op je arm

Met een gekras van jewelste komt een buizerd met de passende naam Sultan uit de lucht vallen. Hij landt precies op de gehandschoende arm van de bruid. Kinderen dringen naar voren om de grote vogel van dichtbij te bekijken, maar valkenier Reinier waarschuwt ze: "Pas op! Dit zijn roofdieren! Als je ze probeert te aaien, hapt hij zo je vinger er af." Dat maakt indruk, maar wat zijn die vogels interessant! De bruidegom krijgt van Reinier ook een stukje vlees op zijn handschoen en hop: Sultan is met één zwaai van zijn machtige vleugels overgestapt.

Bijzondere show bij bruiloft of jubileum

De vogels van Reinier de Vries zorgen vaker voor verrassingen tijdens demonstraties. Ze zijn prima geschikt om bijvoorbeeld de trouwringen te bezorgen tijdens een trouwceremonie. Dat geeft een bijzonder tintje aan een toch al zo bijzonder moment. De vogels zijn stuk voor stuk heel goed getraind. Ze worden zelfs getraind, vanaf het moment dat ze uit het ei komen, vertelt de valkenier. Toch blijven het dieren, dus kunnen ze onberekenbaar zijn. Maar Reinier de Vries springt met zoveel gemak om met zijn vogels, dat niemand zich zorgen maakt.

Slim vrouwtje

Intussen vertelt de valkenier honderduit over zijn dieren. "Bij de roofvogels is het vrouwtje een derde groter en een stuk slimmer dan het mannetje! Ze kunnen een grotere prooi aan en ze zijn beter in het nest verdedigen dan het kleine mannetje." Dat zorgt natuurlijk voor gejoel bij de vrouwelijke bruiloftsgasten. Maar alle ogen blijven intussen steeds gericht op de prachtige vogels die rondvliegen.

Bruidegom met uil

Met gemak scheren de beide vogels over het veld en over de opgestoken haren van de bruiloftsgasten. Iedereen, van kleinste nichtje tot oma, kijkt zijn ogen uit. Helemaal als oma zelf de grote vogel mag 'vasthouden'. Daarna worden de roofvogels weer in de auto gestopt en er komt een nieuwe verrassing: Reinier de Vries presenteert achtereenvolgens de prachtig witte kerkuil Luna, de Siberische oehoe Lara, Guusje de bosuil en als laatste de kleine steenuil Kruimeltje, die nog maar een paar weken oud is en natuurlijk veel vertederde uitroepen krijgt.

Aai een uil

De bruidegom krijgt oehoe Cato op zijn arm, die erg boos kijkt, maar heel aaibaar is. Alle uilen mogen trouwens geaaid worden over hun zachte verenvacht. Reinier vertelt dat uilen hun nek 180 graden kunnen draaien, en inderdaad, ze draaien allemaal hun koppen in de rondte. Het is wel oppassen geblazen met al die mooie feestkleren, want de uilen hebben daar geen oog voor en eentje laat zomaar een kledder vallen op een mooie jurk. Tja, dat hoort erbij.

Valk in actie

Reinier neemt de gasten en zijn nieuwe ster mee naar een open plek: de valk is nu aan de beurt. "De valk heeft een helmpje op omdat hij anders de omgeving kan afspeuren naar een prooi. Maar hij moet juist wachten tot hij op locatie is om te gaan jagen. Ook draagt hij een zendertje, zodat hij altijd teruggevonden kan worden. Elke 20 seconden geeft die een sein af." De valk is een statig dier, een jachtdier pur sang! Ze worden daarom ook gebruikt op Schiphol om duiven weg te jagen die anders in de propellers van de vliegtuigen vliegen. Reinier vertelt: "Vroeger had je het gemaakt als je zelf een valk had. Nu is dat te vergelijken met bijvoorbeeld een groot huis waardoor je aanzien krijgt."

Verrassingsact

Heel leuk, en heel leerzaam. Leuk als verrassingsact op een bruiloft, want daar raken de gasten zeker niet over uitgepraat! Reinier verzorgt ook demonstraties op andere evenementen en bijeenkomst en je kunt ook samen met je collega's met hem op pad.

Foto 2. De Siberische oehoe Lara. Foto: Jacob-Jan Weststrate
Foto 3. Om de beurt mogen alle gasten de vogels op hun hand houden. Foto: Jacob-Jan Weststrate
Foto 4. Valkenier Reinier de Vries in actie met de valk Atlas. Foto: Jacob-Jan Weststrate
Foto 5. Ook de jongste kinderen durven het wel aan. Foto: Sjoerd Mouissie Fotografie
Foto 6. Atlas krijgt nog even een kapje op zijn kop, zodat hij niet wordt afgeleid. Foto: Jacob-Jan Weststrate

Laatst gewijzigd: 2022-11-12 20:46:25 · Gepubliceerd: 28 juli 2014 - 2999