Deventer: de favorieten van Folkert

Bekijk Deventer als een local

Dagje uit in Deventer Redactioneel door

archief oud artikel 6 september 2014 Toerisme Deventer, Overijssel Folkert laat je graag Deventer zien. Mis geen enkele hotspot met zijn leuke tips!

Wie?

  • Naam: Folkert
  • Leeftijd: 30 jaar
  • Stad: Deventer

Wat moet je echt eens doen in Deventer?

"Heeft Deventer echt nog introductie nodig? Voor de zekerheid wat uitleg: Deventer is oud, naar Nederlandse begrippen héél oud en dat is overal te zien. Vijftiende-eeuwse straatjes, een nog oudere kerk van reusachtige proporties en daar tussendoor ieder jaar festivals die de hele stad op stelten zetten. Ik loop graag door één van de mooiste wijken van de stad: het Bergkwartier, aan de zuidkant van de Brink. In de jaren na de oorlog was dit een nogal vervallen deel van de stad, maar sinds eind jaren '60 zijn de woningen en pakhuizen weer in hun oude glorie hersteld. Bovenop de ‘Berg' staat de Bergkerk, waarin het hele jaar door diverse kunstexposities zijn te bewonderen en maandelijks gratis concerten worden gehouden."

Wat is jouw favoriete plek?

"De oevers van de IJssel zijn voor mij de mooiste plek om Deventer te bekijken. Al pootjebadend in het water heb je een mooi uitzicht over de oude stad, de met lindebomen omzoomde kade en daar bovenuit torenend de middeleeuwse Lebuïnuskerk, een van de grootste kerken van Nederland.
Eventuele kinderen zijn misschien minder geïnteresseerd in het pittoreske stadsbeeld. Bijkomend voordeel van op deze plek de toerist uithangen is dat ze op de vele strandjes kastelen kunnen bouwen, voetballen en zwemmen."

"Voor wie na een dag lang Deventer even in alle rust wil uitblazen is er dit naar verluidt oudste plantsoen van Nederland. Net buiten het centrum gelegen, op de westoever van de IJssel. Onder de bomen kun je op het gras heerlijk liggen, een boekje lezen, legaal barbecuen en genieten van het groen om je heen. En nou ik toch bezig ben, als je dan toch naar Deventer komt, parkeer dan daar ook meteen je auto. Het is er namelijk gratis en je hoeft niet de hele stad door op zoek naar een muffe parkeergarage. Zorg wel even voor een paar euro's contant geld, want vanaf de Worp ben je met het pontje voor een of twee euro binnen vijf minuten in het hart van de stad en desgewenst ook weer terug."

Deventer op Stelten

"Mijn favoriete activiteiten zijn het straatfestival Deventer op Stelten en het Dickens Festijn. Deventer op Stelten is een van de culturele hoogtepunten van het Deventer jaar en is vrij toegankelijk voor iedereen. Een weekend lang is het centrum van de stad kosteloos gevuld met straattheater en grote voorstellingen. Nagenoeg alle voorstellingen worden op stelten uitgevoerd, zodat waar je ook staat, je ze goed kunt zien.
December staat in het teken van het Dickens Festijn, waarbij een deel van het oude Bergkwartier wordt omgetoverd tot een levensgroot decor uit de vele verhalen en boeken van de Engelse schrijver, waarbij de vele personages uiteraard niet ontbreken en je onderweg ongetwijfeld bestoken met de laatste bijdehante opmerkingen en bedelarijen uit de negentiende eeuw."

Overnachten in deze hanzestad? Boek een overnachting in stijl!

Wat is een leuk restaurant?

"Waar je met een gerust hart een ijsje kunt eten is ijssalon Talamini, aan de Brink. Echt, voor iedereen is er wel een lekker ijsje te halen, wat voor exquise of randstedelijke smaak je ook mag hebben. Loop dan direct, al likkend, de hele zaak even door naar achteren, waar je een heerlijk omsloten terras vindt, om daar je zojuist gekochte lekkernij op te eten.
Ook niet te versmaden is theehuis The Wallstreet Tea-Rose aan de Walstraat. Let goed op wanneer je erheen loopt, de ingang ligt een beetje verborgen aan je rechterhand, maar je vind het wel. In deze nogal Brits aandoende zaak kun je vrijwel elke theesoort krijgen die je wilt, lekkere taart en warme hapjes voor tussendoor. En o ja, voor de mannen onder ons is er ook bier."

Leuke winkels in Deventer

"Eigenlijk ben ik niet zo winkelaar, ik kom liever zo min mogelijk in winkels. Maar er zijn wel een paar die de moeite van het bezoeken waard zijn, zelfs voor mensen met een shop-aversie als ik. Koning Willem is er zo eentje. Bij Willem verkopen ze ongeveer alle bekende en minder bekende bordspellen die je kunt bedenken. Wordt het een cadeautje, dan kun je daar ook terecht voor de begeleidende ‘steek-onder-water' postkaartjes met flauwe grappen - ik ben er voor meer dan één bruiloft geslaagd - en voor de muziekliefhebber zijn er ook LP's.

Boekenmarkt in Deventer

"Ik zou bijna de boekenmarkt vergeten! Voor wie het niet kent; iedere eerste zondag van augustus is de stad decor van Europa's grootste boekenmarkt. Kom vroeg, want het is er stervensdruk."

Ontdek meer favorieten van locals door het hele land. De redactie van DagjeWeg.NL is daarbij benieuwd naar jouw favorieten! Ook je favoriete spots delen? Mail naar redactie@dagjeweg.nl en wie weet sta jij binnenkort ook op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-01-19 15:51:48 · Gepubliceerd: 2014-09-05 15:36:27 - 13503