1

Loop de historie tegemoet

Dravende paarden van War Horse brengen de oorlog dichtbij

Nederlands Openluchtmuseum Nieuws door

archief oud artikel 30 september 2014 Cultuur Doorn, Utrecht Vriend en vijand verzamelt zich op 1 oktober bij Huis Doorn voor de opening van de Maand van de Geschiedenis. Een maand lang duiken musea en andere instellingen het verleden in en prikkelen jong en oud met exposities, debatten en andere activiteiten. Het begint allemaal met dravende paarden, een concert over de Eerste Wereldoorlog met Ellen ten Damme en een workshop puppetry.

Op Huis Doorn start de Maand van de Geschiedenis met een festival, wat begint met de lancering van Eerste Wereldoorlog Nu. Met deze website geven Huis Doorn, NIOD en het Nederlands Openluchtmuseum informatie over de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat deze oorlog uitbrak en ook de Maand van de Geschiedenis besteedt hier extra aandacht aan. Bijvoorbeeld door de paarden uit de theatervoorstelling War Horse over het gras te laten draven tijdens het openingsfestival. Maak hier kennis met het paard Joey! En kijk toe hoe de spelers van de Handspring Puppet Company de paarden tot leven brengen. De Konrad Kosellick Big Band brengt samen met Ellen ten Damme muziek van het World War One Project, muziek over de Eerste Wereldoorlog tegen alle oorlogen.

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is in het leven geroepen om mensen te laten zien wat de historie ons kan leren voor het heden. Dit jaar is het thema Vriend & Vijand. Verboden liefdes, een kind van 'foute' ouders, spotprenten en vluchtelingen: iedere instelling vult het thema anders is. Extra aandacht is er dit jaar voor de Eerste Wereldoorlog, omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de oorlog uitbrak.

Nederlands Openluchtmuseum

Ook het Nederlands Openluchtmuseum organiseert allerlei activiteiten in de Maand van de Geschiedenis. In de herfstvakantie kun je bijvoorbeeld een spannend smokkelspel spelen. Wie is je vriend en wie de vijand?

Kaarten voor het openingsfestival op 1 oktober zijn online te bestellen en kosten € 15,- per stuk. Bestel hier kaarten!

Laatst gewijzigd: 2014-09-30 23:05:12 · Gepubliceerd: 30 september 2014 - 137