Speel met fascinerend zand in het museum

Zandkunstenaar aan het werk in Westfries Museum

Gefascineerd door zand Nieuws door

archief oud artikel 29 december 2014 Sport Hoorn, Noord-Holland Sylvia Wybenga heeft een fascinatie voor zand. Ze gaat op zoek naar het ultieme zandwerk in het Westfries Museum, in de tentoonstelling Zand. Kom kijken naar die prachtige zandtekeningen die voor je ogen ontstaan!

Intiem naaktportret

Zandkunstenaar Sylvia is op negen grote beeldschermen aan het werk te zien. De zandkunstwerken ontstaan terwijl je staat te kijken: wit zand op een pikzwarte ondergrond. Het is fascinerend om te zien hoe zo'n hoopje zand verandert in bijvoorbeeld een krachtig en intiem naaktportret.

Eigen fantasie

"De essentie van het zandtekenen is dat het beeld niet wordt gefixeerd, zoals bij een schilderij, maar voortdurend transformeert," vertelt Sylvia. "Een zandtekening bestaat bij gratie van beweging en de fantasie van de toeschouwer. Ik zie werken met zand als een soort creatieve guerrilla tegen verstarring en al te veel perfectionisme. Waar begint de tekening en waar is het alleen zand? Het geeft me ook voldoening om alles met één veeg te laten verdwijnen. Er doemt meteen een nieuw beeld op, met nieuwe kansen."

Draaien aan het Zandwiel

Bij de tentoonstelling hoort ook het Zandwiel, een installatie van drie jonge ontwerpers. Het bestaat uit een groot metalen wiel waar je zelf aan mag draaien. Zo wordt er zand naar boven getransporteerd dat vervolgens als een zandgordijn naar beneden valt. Dit vallende zand wordt belicht, waardoor er een spel van schaduw en licht ontstaat op de muur.

Zandanimatie

Kom kijken bij de vrolijke zandvoorstelling Zandijs, die van 21 februari tot en met 1 maart 2015 te zien is in het museum. Hier hoor je het verhaal van de kleine Cor die de Bolle Vijand van de Overkant moet verslaan. De expositie zelf is te zien tot en met 8 maart 2015.

Laatst gewijzigd: 2014-12-23 15:27:42 · Gepubliceerd: 29 december 2014 - 850