This Is Not A Chicken: combi van kunst en wetenschap

Ontmoet een dromedaris in het museum

Expo This Is Not A Chicken Nieuws door
Foto 1. Bij het nieuwe project van Koen Vanmechelen staan kippen, kameelachtigen, champignons en de mens centraal. Foto: Koen Vanmechelen

archief oud artikel 21 januari 2015 Opmerkelijk Sittard, Limburg Kunstenaar Koen Vanmechelen heeft zich uitgeleefd in Museum Het Domein in Sittard. Hij heeft er een groot laboratorium van gemaakt, voor de expo This Is Not A Chicken.

Kosmopolitische kip

Dat kunst en wetenschap goed samen door één deur kunnen, bewijst de Belgische Vanmechelen. Je kunt hem kennen van zijn conceptuele kunst, bijvoorbeeld het Cosmopolitan Chicken Project. Daarmee wilde hij een kosmopolitische kip kweken, door kippenrassen van over de gehele wereld te kruisen. In 1999 begon hij kippen te kruisen: de Mechelse Koekoek en de Poulet de Bresse. Zijn huidige kosmopolitische kip, de achttiende generatie, heeft onder meer Chinees, Amerikaans, Russisch, Cubaans en Senegalees bloed.

Dromedaris in het museum

Nu terug naar Sittard. Voor zijn tentoonstelling This Is Not A Chicken heeft Vanmechelen het museum omgebouwd tot een reusachtig artistiek-wetenschappelijk laboratorium. Hier presenteert hij zijn MECC-project (Mushroom, Egg, Chicken, Camelids). Zoals de naam al zegt, staan daarbij kippen, kameelachtigen, champignons en de mens centraal. Er wordt een kringloop gecreëerd die herinnert aan Full Farm, een Amerikaans ecologische kunstproject uit de jaren zeventig. Er komt een dromedaris te wonen in de grote zaal en op de binnenplaats. De mest van dit dier wordt de grondstof voor een paddenstoelenkwekerij, ook in het museum. Deze paddenstoelen komen op het menu van de meest recente generatie binnen het Cosmopolitan Chicken Project: de Mechelse Sulmtaler. De eieren van deze kippen spelen ook een rol spelen binnen de tentoonstelling.

Praktische informatie

Wil je de expositie This Is Not A Chicken met eigen ogen zien? Dat kan tot en met 7 juni in Museum Het Domein. Sluit aan bij de gratis rondleiding op zondag 1 maart om 15:00 uur. Zondag 15 maart om 15:00 uur zal Koen Vanmechelen zelf een lezing houden. Entree: 6,00 euro voor volwassenen, kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Foto 2. Er woont voorlopig een dromedaris in het museum. Foto: Koen Vanmechelen
Foto 3. Koen Vanmechelen werd bekend door zijn project waarmee hij een kosmopolitische kip wilde kweken. Foto: Koen Vanmechelen

Laatst gewijzigd: 2015-01-19 17:52:26 · Gepubliceerd: 21 januari 2015 - 514