1

Klankwereld van vier verdiepingen

Muziekinstrumentenmuseum Brussel: kakafonie aan geluid

Op bezoek bij de zuiderburen: dagje België Reportage door
Foto 1. Een kakafonie aan geluid wacht in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel.

8 juni 2015 bijgewerkt: 13 juli 2023 Cultuur Brussel, Brussel De redactie van DagjeWeg.NL treedt een kakofonie aan geluiden tegemoet in Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM), waar een klankwereld van maar liefst vier verdiepingen wacht om ontdekt te worden! Hordes schoolkinderen zwermen door de hal van het prachtige gebouw, ook wel 'een van de mooiste panden in art nouveau van Brussel' genoemd.

Swingen op het orgel

Na het ophangen van de jas krijgen we een audiotour uitgereikt. "Ik zou op -1 beginnen," tipt de medewerker van het MIM. "Daar is het nu rustig." Aangekomen op de onderste verdieping wachten ons de geluiden van mechanische instrumenten. De audiotour opent de deur naar de bijbehorende klank. Zet je voet op de sensor en voor je het weet sta je te swingen tussen het Hammond Orgel, de elektrische gitaar en drums op blues van Peter Bernstein, Ahmed Jamal, Larry Goldings en Bill Stewart!

Rare creaties en vreemde geluiden

Van de basgitaar lopen we via de theremin naar de Zwitserse muziekdoos. Waar we daaropvolgend plots een uitleg krijgen over het gietproces van klokken en welk vakmanschap erbij komt kijken om deze te stemmen. Interessant, maar de beloofde wereldreis van de volgende verdieping klinkt aantrekkelijker. Traditionele en onbekende instrumenten uit de hele wereld zijn hier opgesteld én te beluisteren. Het hakkebord, de vedel en de caprã; we vallen van de ene verbazing in de ander. Zoveel instrumenten waar we geen weet van hadden!

TripAdvisor Travelers' Choice 2014

Terwijl ik op de tweede verdieping over 'Westerse kunstmuziek' - de vierde verdieping is tijdelijk gesloten - een prachtige klavecimbel bewonder, geniet ik via de koptelefoon van de bijbehorende geluiden. Maar liefst 1200 instrumenten worden in het MIM ten toon gespreid. Het museum is niet voor niets bekroond met de TripAdvisor Travelers' Choice 2014. Maar hoewel bij sommige instrumenten een foto en een bordje met informatie ter uitleg staat, bekruipt deze eenvoudige enkeling toch het gevoel dat het museum voornamelijk bedoeld is voor kinderen en kenners uit de muziekwereld. De context mist een beetje.

Adembenemend uitzicht op Brussel

Wellicht hadden we voor een rondleiding moeten kiezen, zodat een gids het gigantische spectrum aan instrumenten kon toelichten. Via een tuba curra, opgegraven uit Pompeï, en een antieke Griekse lier zoeken we ons een weg naar de uitgang. Voordat we het gebouw verlaten, is er nog één missie te voltooien: koffie op het dakterras! In het restaurant genieten we van een weids uitzicht over Brussel, waarbij we zelfs in de verte het Atomium kunnen ontwaren. Een absolute aanrader.

Op zoek naar inspiratie? Trek eens over de grens en ga eropuit in België!
Foto 2. Een kakafonie aan geluid wacht in het MIM, Brussel. Foto's: Caroline de Vente
Foto 3. In het Muziekinstrumentenmuseum kom je de meest vreemde instrumenten tegen.
Foto 4. Zet je voet op de sensor...
Foto 5. ... en voor je het weet sta je te swingen tussen het Hammond Orgel, de elektrische gitaar en drums!
Foto 6. Het Muziekinstrumentenmuseum is opgedeeld in vier overzichtelijke verdiepingen.
Foto 7. Ben je in het MIM? Vergeet geen koffie te drinken in het restaurant! Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op Brussel, heel in de verte zie je zelfs het Atomium.

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:45:14 · Gepubliceerd: 2015-06-02 17:18:58 - 1713


-advertentiepositie-