1

Ervaar de ultieme mediabeleving in Beeld en Geluid!

Mystery guests op bezoek bij Beeld en Geluid in Hilversum

Bezoek Beeld en Geluid in Hilversum Recensie door
Foto 1. Entree Beeld en Geluid Hilversum. Foto: Hannah Westra

30 juli 2015 bijgewerkt: 7 augustus 2017 Cultuur Hilversum, Noord-Holland Woensdagochtend, tien uur. Vanaf station Media Park lopen we richting Beeld en Geluid. Een opvallend gebouw tussen alle andere bedrijfspanden op dit terrein. De buitenkant is versierd met verschillende afbeeldingen in felle kleuren. Hoewel het museum net open is, is er nu al een groep enthousiaste bezoekers binnen. Aangezien Beeld en Geluid dit jaar is genomineerd voor de DagjeWeg.NL Award 2015, staan ook wij in de rij om dit museum eens goed onder de loep te nemen!

De Ring

In Beeld en Geluid worden we gastvrij onthaald door een man in een wel heel opvallend grijs pak. De stof staat vol met minuscule archiefbeelden uit de audiovisuele collectie van het instituut: beroemde gezichten en scènes uit de Nederlandse televisiegeschiedenis, ontdekken we later. Hij vertelt iets over hoe het museum werkt, waarna we door mogen naar de ticketbalie om een entreebewijs te kopen. Ook hier is iedereen netjes in kostuum. We kopen tickets en krijgen grote ringen waarmee we opdrachten en spelletjes kunnen activeren op de verschillende schermen die in Beeld en Geluid staan. Onder deze verdieping zijn in aparte ruimtes alle archiefbeelden opgeslagen, maar die zijn helaas niet toegankelijk voor museumbezoekers.

Zijn we in Hollywood?

We hangen onze jassen op in de garderobe en stoppen onze spullen in een kluisje. Daarna lopen we naar boven. Op de eerste twee verdiepingen zijn er theaters waar documentaires worden afgespeeld. In de theaterzaal zitten welgeteld vier mensen, dit lijkt dus niet echt de publiekstrekker. Boven registreren we op onze ring wie we zijn en mogen we uit een paar bekende televisiefiguren kiezen wie we deze dag als virtuele gids willen. Wij kiezen voor de Meiden van Halal. Eenmaal op de vierde verdieping komen we uit bij de experience en verbijsteren we ons over alle kleuren, beelden en geluiden die op ons afkomen. Hoewel de ruimte vrij donker is, knallen alle elementen eruit en voelt het even alsof we in Hollywood zijn. Er is hier zoveel te zien dat het even duurt voordat we kunnen kiezen waar we als eerst heen willen!

Hier komt uw presentator!

We beginnen bij de Sterrenshow. Voor de opening staan vitrines met kostuums die ooit zijn gedragen op podia in bekende televisieshows. Eenmaal binnen komen we in een gang met aan beide kanten deuren. We zijn benieuwd wat er achter deze deuren zit, dus proberen we ze te openen. Dat lukt helaas niet, maar we horen wel een toilet doorspoelen. Dit zijn dus duidelijk de artiestenkamers! Aan het eind van de gang kunnen we kiezen of we aan de kant van het publiek willen zitten, of aan de kant van de presentator. We kiezen in eerste instantie voor de kant van het publiek en ploffen neer op de ‘tribune'. "Hier komt uw presentator van vanavond", roept een stem uit de speakers, waarna de deur openschuift en twee jongetjes hard lachend naar buiten stappen. Dat willen wij natuurlijk ook wel even proberen! Om de adrenaline nog wat harder op te voeren stappen we daarna in de auto van Flikken Maastricht voor een achtervolging op het scherm.

Reizen van het verleden naar de toekomst

De experience is het levendige interactieve gedeelte van Beeld en Geluid. Er is heel veel te zien, te horen en te doen op het gebied van beeld en geluid. We lopen van de ene in de andere ervaring. Zo kunnen we testen hoe mediawijs we zijn, gaan we terug in de tijd met programma's van vroeger in Kijkbuiskinderen en zingen we karaoke in de POPstudio. Het liedje duurt ons iets te lang, maar een medewerkster is het er helaas niet helemaal mee eens als we vervolgens doorlopen. In het Klokhuis Tijdlab draait het om de toekomst. Hoe zien we dat voor ons? Op de schermen in de verschillende labs kunnen we inloggen met onze ringen en mogen we laten zien hoe wij denken dat eten, wonen en reizen er in de toekomst uit gaat zien. Aan het eind van deze experience zijn muren gebouwd van doosjes waarin voorspellingen voor de toekomst zijn gestopt. Wij zijn benieuwd of deze uitkomen! Tot nu toe erg leuk voor kinderen, maar is er voor ouderen ook wel genoeg te beleven?

Beleven en leren

Voor de allerkleinsten is er boven het Media Ukkie Land, een mediabelevenis vol keuzes. Hoewel beneden vooral heel leuk lijkt voor kinderen, komen we boven ook dingen tegen die voor volwassenen en oudere kinderen interessant zijn. Zo is er van alles te zien over het nieuws en de journalistieke principes achter het nieuws, leer je een stukje over de geschiedenis en krijg je bekende tv-fragmenten te zien in onder andere de Medialounge. Daarnaast staan er boven verschillende dingen tentoongesteld, zoals oude camera's, de eerste televisie's en radio's. En heb jij altijd al willen weten hoe het is om presentator te zijn? Ook dat kan! Wij kunnen je in ieder geval vertellen dat nieuws presenteren vanaf een autocue moeilijker is dan het lijkt!

Weer even kind

Beeld en Geluid heeft een duizelingwekkende hoeveelheid aan beelden en een interactief programma waar we ook nog eens iets van opsteken. We voelen ons weer even kind door de Experience en hebben heel wat nieuwe informatie opgedaan. De tijd is voorbij gevlogen door alle leuke attracties. Een heerlijk uitje met kinderen, al vragen we ons wel af of het leuk genoeg is voor ouderen. Dit is zeker geen stoffig museum, maar een echt (kinder)paradijs waar je uren zoet kunt zijn! Nog niets te doen deze vakantie? Twijfel niet en reis af naar Hilversum voor een middag in medialand!

Beoordelingen over Beeld en Geluid in Hilversum

Foto 2. Vitrine vol oude spullen. Foto: Hannah Westra
Foto 3. Een wel heel bijzonder pak! Foto: Lauri van Bodegraven
Foto 4. Hoe ziet jouw toekomstige huis eruit? Foto: Lauri van Bodegraven
Foto 5. Lekker even wat eten en drinken in het restaurant. Foto: Hannah Westra

Laatst gewijzigd: 2017-08-07 17:10:48 · Gepubliceerd: 30 juli 2015 - 5114