1

Ontdek alles over het licht tijdens de Sunday Solar Science Show

Bezoek de Sunday Solar Science Show   Nieuws door
Foto 1. Doe zelf mee met allerlei proefjes en demonstraties.

archief oud artikel 1 augustus 2015 Wetenschap Utrecht, Utrecht Wie houdt er niet van de zon? Lekker bruinbakken op het strand of spelen in het water is met zon wel net zo fijn! Hoe deze enorme ster in elkaar zit, ontdek je met proefjes en demonstraties tijdens de Sunday Solar Science Show op zondag 2 augustus.

Zonnestralen maken je blij

De zon is voor iedereen interessant. Want zonder zon kun je niet leven! Bovendien haal je je broodnodige portie vitamine D uit de warme zonnestralen. En daar wordt je dan weer vrolijk van. Maar wat is licht precies? Waar komt het vandaan en wat kunnen we ervan leren? In de Sunday Solar Science Show kom je alles te weten over onze grootste ster: de zon. En dit is het ideale tijdstip om hierbij stil te staan, want 2015 is het internationale jaar van het licht! Dit wordt wereldwijd gevierd met allerlei activiteiten.

"Geen droog verhaal over de zon"

Kijk in het heelal met een telescoop

De kleuren van een vlam vertellen waar de zon van gemaakt is. De oppervlakte van de zon lijkt net een kokende pan water. En, hoe groot is de zon in vergelijking met de aarde? Rafel samen met de zonneonderzoeker het zonlicht uiteen en werp een blik door één van de telescopen. Vanuit Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht heb je een prachtig uitzicht op de zon!

Spelen met de zon

Kinderen zijn tijdens de Sunday Solar Science Show op een speelse en interactieve manier bezig met de zon. Er is genoeg ruimte om vragen te stellen, maar je kunt de zonne-onderzoeker ook assisteren. Kijk naar de leuke proefjes en demonstraties om nâg meer te ontdekken. Zoals Brechtje van Riel van Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht zei: 'Het is geen droog verhaal over de zon'. Tijd om dat zelf te ontdekken!

Zon op Zondag

Naast de Sunday Solar Science Show is er het reguliere programma van Zon op Zondag. Je kunt dan door de Lunt-kijker de vlekken op de zon bekijken en zelf onderzoeken hoe heet de zon is. Ook zijn er lezingen in de oude collegezaal.

Op zondag 16 augustus is er nog een Sunday Solar Science Show.
Foto 2. Wat kun jij leren van het licht? Foto's: Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht.
Foto 3. Lezing over het licht: kom alles te weten over de zon!
Foto 4. Bekijk een presentatie over de zon.

Laatst gewijzigd: 2015-08-01 16:35:33 · Gepubliceerd: 2015-07-31 09:56:08 - 421