Waar is de stoerste soldaat in het Nationaal Militair Museum?

Bezoek het Nationaal Militair Museum |  deel via WhatsApp | Recensie door

Tussen de schietende tanks, op de hindernisbaan of bij een vliegtuig?

4 augustus 2015 Geschiedenis Soest, Utrecht Het Nationaal Militair Museum is één van de tien genomineerden voor de DagjeWeg.NL Award 2015, en dat vraagt om een bezoekje. Onder de indruk van het grote gebouw kopen we een kaartje en stappen langs de poortjes. Onze tour als mystery guests is begonnen.

Foto 1. Probeer ook één van de spannende spellen.

Stoere soldatenfilms

'Maak een tank tijdens een workshop'

De eerste vrijwilliger komt op ons af met een uitgebreide plattegrond. Zo kunnen we ieder deeltje van het Nationaal Militair Museum ontdekken. Na een gezellig praatje lopen we verder, nog steeds onder de indruk. De donkere ruimte waar we binnen stappen, zit vol met sfeer. De verschillende beelden laten iets zien van soldaten in dienst, soldaten in het gewone leven en de oorlog. Als de film is afgelopen, schuift opeens de wand opzij en belanden we in de volgende ruimte. Op deze manier komen mensen hier per groep binnen waardoor het nooit overvol is. Erg slim bedacht!

Wil je meer leuke tips van de redactie van DagjeWeg.NL? Volg DagjeWeg.NL op YouTube!

Van 'koelkast-tv' naar 'tv-bol'

Het museum heeft een collectie in huis waar je u tegen zegt! Van enorme gevechtsvliegtuigen tot kleine geweren en van oude televisies tot de breedste schermen met moderne animaties. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de toekomst. Op de verschillende ronde bollen in deze 'toekomsthal' kun je met je vingers iets aantikken waardoor zich een kort filmpje afspeelt. Dat is nog eens wat anders dan die koelkasten van een televisies die ze vroeger hadden.

Bekijk het filmpje van de mystery guests:

Omringd door de oorlog

Na de verschillende themahallen met mensen, video's en allerlei weetjes komen we in een wel heel bijzondere ruimte. Hoe verder we naar het midden van de ronde bol lopen, hoe holler onze stemmen klinken... Op het scherm aan de wand tikt een klok de minuten af. Nieuwsgierig als we zijn, besluiten we te wachten. Wat zal er na 1 minuut en 46 seconden gaan gebeuren? Vol spanning zitten we op het bankje, als opeens het beeld verandert in een film. In het kwartier dat hierop volgt, ervaren we wat het is om je in oorlogsgebied te bevinden. Opeens zitten we tussen langs vliegende straaljagers, schietende tanks en sluipende soldaten. De hele wand en het plafond is gevuld met beelden. Voor sommige kinderen is dit misschien wat eng, maar gelukkig sta je in een paar stappen buiten.

Stamp over de hindernisbaan

Halverwege de tocht door het museum begint onze maag te knorren. We lopen snel naar het Arsenaal, waar veel mensen zitten te genieten van eten en drinken. De lunch is aan de dure kant, maar deze is dan ook erg lekker! Kijkend naar buiten zien we daar opeens de hindernisbaan. Dit is, ondanks de regen, toch wel erg aanlokkelijk. Door het natte weer is er geen kip te zien maar wij moeten het natuurlijk even uitproberen. Hier kunnen kinderen zich wel even vermaken. En hun ouders? Die genieten met een beetje mooi weer van een kopje koffie op het overdekte terras.

Geen stoffig museum!

Na een laatste rondje over de begane grond, met al zijn opgestelde vliegtuigen, tanks en andere legervoertuigen, is onze conclusie duidelijk: het Nationaal Militair Museum is zeker geen stoffig museum! Met overal video's, interactieve spellen, en bijzondere legervoertuigen hoef je niet bang te zijn dat je niks te doen hebt. Extra punten verdienen volgens ons de tweehonderd enthousiaste vrijwilligers, die hier de handen uit de mouwen steken!

Voordat we binnen stapten in het Nationaal Militair Museum, dachten we dat het museum in de eerste plaats geschikt zou zijn voor kinderen. Niets is minder waar: bezoekers van alle leeftijden kijken hier hun ogen uit. Voor kinderen zijn er regelmatig workshops waar ze bij kunnen aanschuiven. Maak bijvoorbeeld je eigen tank!
Foto 2. Neem een kijkje in de toekomst! Foto's: Linda Morren.
Foto 3. Die televisies van vroeger waren toch wel iets anders...
Foto 4. Bekijk alle legerauto's en vliegtuigen.
Een compleet dorp is nagebouwd.
Dat enorme gevechtsvliegtuig kun je niet over het hoofd zien!

Laatst gewijzigd: 2019-07-24 16:31:48 · Gepubliceerd: 2015-08-04 15:40:12 - 3261