Zaanse pracht door de ogen van Monet

Alle Zaanse werken van Claude Monet in Zaans Museum

Zaans Museum in Zaandam Nieuws door
Foto 1. Detail van Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871.

archief oud artikel 7 oktober 2015 Cultuur Zaandam, Noord-Holland Waar nu een stoet van buitenlandse toeristen zich met flitsende fotocamera's verdringt, stond eens de beroemde Claude Monet. Voor de het typische Zaanse landschap reisde de kunstschilder af naar Nederland. Wat hem inspireerde en wat hiervan het eindresultaat was, is te zien in het Zaans Museum.

"Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten", schreef Claude Monet in 1871. Aangetrokken door het vlakke land, de oneindige wolkenluchten verbleef hij vier maanden in de Zaanstreek. Een productieve periode, want hij maakte in die tijd wel 25 schilderijen en negen schetsen. Deze zijn allemaal te zien in de nieuwe interactieve presentatie rondom Monet in het Zaans Museum.

" Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten"

Zaans Museum en Claude Monet

In juni van dit jaar kocht het Zaans Museum voor ruim een miljoen euro De Voorzaan en de Westerhem, een schilderij wat Monet maakte in de Zaanstreek. Het is het derde Zaanse werk van Monet, wat nu in Nederlandse handen is. Ook het Kröller-Müller Museum en het Van Gogh hebben een Zaanse Monet in de collectie.

Romantiek in de Zaanstreek

De schilders die na Monet naar het Zaanse kwamen, zagen daar niet meer het romantisch beeld wat ze voor ogen hadden. Idyllische groene velden werden grof onderbroken door wegen en sporen. In het Zaans Museum is te zien hoe zij deze verstoringen gewoonweg uit hun schilderijen weg lieten, om maar vast te houden aan de romantiek.

Ook leuk in Zaandam

Wie was Claude Monet?

Claude Monet was een impressionistische kunstschilder uit Frankrijk. De impressionisten waren de eerste kunstschilders, die hun werken in de buitenlucht maakten. Vooral de schilderijen met waterlelies van Monet zijn beroemd. Lees meer over Monet in Zaandam.
Foto 2. Detail van Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871.
Foto 3. In het Zaans Museum vind je ook Zaansche Merkwaardigheden.. Foto: Mike Bink

Laatst gewijzigd: 2015-10-12 12:19:25 · Gepubliceerd: 2015-10-06 09:50:19 - 267