1

Nationale Archeologiedagen: archeoloog voor een dag

Ontdek de mysterieuze wereld van archeologie en graaf zelf vondsten op!

Nationale Archeologiedagen Nieuws door
Foto 1. De Nationale Archeologiedagen zijn vanaf vrijdag 16 tot en met zondag 18 oktober.

archief oud artikel 15 oktober 2015 Geschiedenis Landelijk Voor alle Indiana Jones en Lara Croft fans onder ons: vanaf vrijdag 16 oktober tot en met zondag 18 oktober zijn het de Nationale Archeologiedagen! Tijdens deze dagen kun je zelf ontdekken wat het leven van een archeoloog inhoudt.

Beleef je eigen avontuur

Op de Nationale Archeologiedagen mag je zelf aan de slag! Speur nieuwe vondsten op, maak een selfie bij een opgraving, of knutsel zelf iets in elkaar met klei. Lees hieronder onze vier suggesties voor een extra avontuurlijke ervaring.

"De vondst is heel bijzonder, echt ongekend!"

Mysterieuze vondst

Als kick-off van de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 16 oktober onthult Huis van Hilde in Castricum een archeologische topvondst! Deze speciale kinder-kickoff is exclusief, maar 's middags mogen reguliere bezoekers de vondst ook komen bewonderen. Wat er is gevonden, is vooralsnog een mysterie. Birre Yazar van Huis van Hilde: "Het is een unieke vondst, die nergens anders te zien is." Een verborgen schat? Een plattegrond naar een geheime locatie? Wie weet! Nieuwsgierig? Aanschouw het spektakel in de tentoonstellingszaal van Huis van Hilde 16 oktober tot en met 25 oktober. Als je een van de eerste bezoekers bent, krijg je een gratis boekje met extra informatie over de speciale vondst.

Doe het zelf

Daarnaast is er ook een hoop zelf te doen: maak ouderwetse sieraden, Keltische muntjes en potten tijdens creatieve workshops. Volg een rondleiding en leer meer over archeologische geschiedenis of speel de interactieve Archeologie Game op een gigantisch scherm!

Bekijk de openingstijden van Huis van Hilde en het programma. Op 17 en 18 oktober zijn alle activiteiten na entree gratis!

In het filmpje hieronder zie je wat Miguel en zijn oma beleven tijdens de Nationale Archeologiedagen.

Lekker aan de slag

In Museum Het Valkhof in Nijmegen leer je niet alleen over archeologie, je mag ook zelf je handen vuilmaken! Zaterdag 17 en zondag 18 oktober zijn er vanaf 13:30 uur workshops voor jong en oud, helemaal gratis. Je kunt waardevolle spullen opgraven en leert meer over de duizenden jaren oude historie van Nijmegen, onder begeleiding van een echte archeoloog. Hij helpt met het zoeken en sorteren van gevonden schatten. Na al het graven en afstoffen nog niet uitgewerkt? Doe dan mee aan de Romeinse rondleiding, een rondleiding specifiek over Romeinse archeologie. Aanmelden is niet nodig, kom gewoon gezellig langs!

Bekijk de openingstijden en activiteiten van Museum Het Valkhof.

Meer over Romeinen

Nu we het toch over Romeinen hebben, neem op zondag 18 oktober een kijkje bij Museum Swaensteyn in Voorburg. De toegang is gratis en er is zelfs catering aanwezig. Als je er dan toch gratis hapjes naar binnen staat te werken, sluit je dan gelijk aan bij de interactieve rondleiding over Romeinen. Alles wat je ooit over deze innovatieve voorvaderen hebt willen weten, komt aan bod en wordt toegelicht door een expert. Gebruikten de Romeinen wc-papier? En wat aten ze nou eigenlijk?
Aanmelden is verplicht en kan via educatie@swaensteyn.nl. De rondleiding begint om 14:00 uur en is voor kinderen vanaf zes jaar.

Bekijk alle informatie over deze Romeinse tocht in Museum Swaensteyn.

Terug in de tijd

Zaterdag 17 oktober is er een festival in Archeologiehuis Almere. Toegang is gratis en catering inbegrepen. Het enige wat je hoeft te doen, is op te dagen en te genieten van alle workshops en bezienswaardigheden. Je kunt een film kijken over de geschiedenis van Almere en je kunt zelf historische kleding en muziek namaken. Daarnaast worden er verschillende archeologische vondsten gepresenteerd, zelfs eentje uit de Steentijd! Het festival is geopend van 11:00 uur tot 16:00 uur.

Bekijk meer informatie en het programma van dit festival in Archeologiehuis Almere.

Ergens anders een activiteit beleven? Bekijk alle landelijke activiteiten op de Nationale Archeologiedagen.
Foto 2. Tijdens de Nationale Archeologiedagen is er van alles te bekijken. Foto: Huis van Hilde.
Foto 3. De activiteiten zijn leuk voor het hele gezin. Foto: Huis van Hilde.
Foto 4. Bekijk opgegraven vondsten van duizenden jaren oud. Foto: Huis van Hilde.
Foto 5. Of doe zelf mee en start je eigen archeologisch onderzoek! Foto: Museum het Valkhof.
Foto 6. Ontdek meer over vervlogen tijden en oude volken. Foto: Museum Swaensteyn.
Foto 7. Internationale archeologie: een struisvogelei uit Afrika met daarop een tekening van een rund. Foto: Archeologiehuis Almere.

Laatst gewijzigd: 2015-10-20 14:19:06 · Gepubliceerd: 15 oktober 2015 - 398