Duik in de documentaires tijdens IDFA

Hoever ben jij verweven met je digitale leven? Dat ontdek je in het DocLab!

Smul van verhalen tijdens IDFA Nieuws door
Foto 1. Verhalen over Afghanistan in Afghanistan Night Stories. Foto: IDFA.

archief oud artikel 18 november 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Reis de wereld over vanuit je bioscoopstoel. Bekijk de mooiste, leukste en meest interessante documentaires in Amsterdam. Van woensdag 18 november tot en met zondag 29 november is het International Documentary Film Festival Amsterdam: IDFA. Het grootste documentaire filmfestival ter wereld!

Smul van het programma van IDFA

Sommige films blijven je dagenlang bij, soms zelfs je hele leven. Ze maken een onuitwisbare indruk op je, zetten je aan het denken en wekken discussies op. Het zijn bijzondere verhalen over de wereld om ons heen, schokkend of onthullend en vaak ook grappig of ontroerend. Het programma van IDFA bestaat uit zo'n driehonderd internationale documentaires. Driehonderd verschillende verhalen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zetten je aan het denken en verrijken je blik op de wereld.

Films zetten aan tot denken

Speciale thema's in de spotlights

Het festival gaat ook dieper in op bepaalde thema's. Weet jij bijvoorbeeld wat de rol van muziek is in een film? Daar kom je achter tijdens een bezoek aan Sounds Real, een themaprogramma over muziek. Het IDFA DocLab gaat op zoek naar grenzen tussen de virtuele en de fysieke werkelijkheid. Hoever ben jij vergroeid met je digitale apparaten? Dat ontdek je hier! IDFA is een levendige ontmoetingsplek voor filmmakers en publiek. Nergens ter wereld vind je zoveel kwaliteitsdocumentaires, enthousiastelingen en documentairemakers bij elkaar.

Jongeren voor de buis

Sommige documentaires tijdens IDFA zijn best heftig en gaan over ingewikkelde onderwerpen, zoals geschiedenis, oorlog of vluchtelingen. Welke documentaires zijn nou echt geschikt voor jongeren? DOC U is hét IDFA programma voor jongeren met een selectie van negen films, gekozen door een speciale jongerenredactie. Deze films zijn over het algemeen iets korter en laten onderwerpen zien vanuit het perspectief van kinderen en tieners. Zo is er bijvoorbeeld een documentaire over vluchtelingen, waarin je vier tieners volgt die vluchten uit hun eigen land en ergens anders opnieuw proberen te beginnen.

Hoe reis je naar IDFA?

OV Kom je met het openbaar vervoer? Dan kun je het beste in tram 9, 14 stappen en uitstappen bij halte Rembrandtplein. Of je stapt in tram 4, 16, 24 of 25 en verlaat de tram bij halte Muntplein.
Fiets Je kunt je fiets gratis parkeren in de fietsenstalling in de Regulierdwarsstraat. Dat is om de hoek bij Pathé de Munt.
Auto De dichtstbijzijnde parkeergarage is The Bank Rembrandsplein aan de Amstelstraat 12. Deze is 24 uur per dag geopend.
Foto 2. Bekijk de documentaire Dancing For You! Foto: IDFA.
Foto 3. Those Who Feel The Fire Burning vertelt het vaak uitzichtloze verhaal van vluchtelingen. Foto: IDFA.
Foto 4. De dertienjarige Jonas droomt van een circus in de achtertuin. Bekijk de film Jonas And The Backyard Circus. Foto: Horoldo Borgus.

Laatst gewijzigd: 2015-11-20 11:04:51 · Gepubliceerd: 18 november 2015 - 288