Ruimtevaart is een fantastisch avontuur, wat je zelf beleeft bij Space Expo

Space Expo: maak een tripje naar de Melkweg   Nieuws door

archief oud artikel 14 december 2015 Wetenschap Noordwijk, Zuid-Holland Bij het lanceerplatform van de Europese Ariane 5 raket, in Frans Guyana, is het spannendste moment aangebroken. Het aftellen tot de lancering:...trois…deux…unité…top! Een enorm gebulder klinkt en er ontstaat een grote rookwolk. Je hart klopt in je keel! Maar je kunt opgelucht ademhalen, want de lancering is geslaagd! Maak zo'n spectaculaire lancering zelf elk uur mee in Space Expo, met bulderend lawaai, licht- en rookeffecten.

Een avontuur in de ruimte

Ruimtevaart is een fantastisch avontuur. Dat kun je zien én meemaken in Space Expo, het eerste ruimtevaartmuseum van Europa. Bezoekers spelen hier verschillende ruimtemissies na tussen echte raketmotoren en satellieten, een model van de maanlander Apollo 11 op ware grootte, een echte maansteen en nog veel meer. Met multimediashows volg je de maanlanding en de reis van de Nederlandse ESA astronaut André Kuipers. Ook kun je ervaren hoe hoog je op de maan kunt springen. Of met een robotarm een zonnepaneel proberen te repareren.

Naar het International Space Station

Kruip in de huid van een astronaut en beweeg je in de modules op ware grootte van het International Space Station, waar je kunt zien hoe de astronauten wonen en experimenten uitvoeren. In een simulator vlieg je naar het International Space Station en weer terug. De Nederlandse ESA astronaut André Kuipers heeft er een half jaar doorgebracht. In de tentoonstelling zijn z'n ruimtepak en andere persoonlijke spullen te bewonderen. Zo kom je alles te weten over de Nederlandse astronauten Wubbo Ockels en André Kuipers!

"Hoe hoog kun je springen op de maan?"

Astronautendiploma

In Space Expo kun je een gratis astronautendiploma verdienen door een speurtocht te doen. Met handtekeningen van Wubbo Ockels en André Kuipers! Altijd al gedroomd om astronaut te worden? In de ruimteklas horen, zien en ervaren schoolkinderen wat er bij komt kijken om de ruimte in te gaan. Ook beschikt Space Expo - op aanvraag - over professionele rondleiders. Dezee rondleiders nemen je mee op een educatieve ontdekkingstocht en vertellen over het leven in een ruimtestation, de maanlanding, over raketmotoren, raketten en satellieten. Dit maakt Space Expo uitermate geschikt voor een spannende schoolreis voor het basis- en voortgezet onderwijs. Op de website van Space Expo staan vier lesbrieven, die te gebruiken zijn ter voorbereiding op een bezoek. Voor de astronautenklas en/of een rondleiding is vooraf reserveren noodzakelijk.

ESA-ESTEC

Space Expo is ook het officiële bezoekerscentrum van ESA-ESTEC. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft vestigingen in verschillende Europese landen, maar ESTEC in Noordwijk is de grootste vestiging én het technisch hart van de ESA. De meeste ESA projecten worden hier geboren. Bijna drieduizend specialisten werken er aan tientallen ruimtevaartprojecten, waaronder aardobservatiesatellieten, wetenschappelijke missies naar andere planeten en bemande ruimtevluchten. Ook worden hier satellieten getest voordat ze aan hun ruimtereis beginnen en ESTEC is daarom ook een van de meest geavanceerde testcentra in de wereld. In de weekenden kunnen Space Expo bezoekers met de Space Train een bezoek aan ESTEC brengen.

Foto 1. Astronautentraining.
Foto 2. Bekijk een model van de maanlander Apollo 11 op ware grootte.
Foto 3. Leer meer over de ervaringen van André Kuipers in het ISS.
Foto 4. Alsof je zelf op de maan loopt. Foto: Marisa Beretta
Foto 5. Space Expo Spy Satellite.
Foto 6. Neem een kijkje in een ruimtestation. Foto: Marisa Beretta

Laatst gewijzigd: 2015-12-14 08:32:35 · Gepubliceerd: 2015-12-10 15:56:14 - 326