1

Op avontuur in de stoomtram!

Stap aan boord en reis terug in de tijd

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Nieuws door
Foto 1. Verkleed je als Ot en Sien en beleef een reis met de stoomtram net als vroeger! Foto: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

archief oud artikel 28 februari 2016 Toerisme Hoorn, Noord-Holland Beleef een stukje geschiedenis deze voorjaarsvakantie! Ga Op Stoomtramavontuur met Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Ontmoet tijdens je reis conducteurs en passagiers uit vervlogen tijden, los een spannende speurtocht op en werk mee op de stoomtram. Vanaf 27 februari tot en met 6 maart rijdt de avontuurlijke stoomtram dagelijks tussen Hoorn en Wognum.

Allemaal aan boord!

Beleef deze voorjaarsvakantie een groots avontuur dat doet denken aan een spannend kinderboek! Stap aan boord van een ouderwetse stoomtram en reis terug naar de tijd van Ot en Sien in een spannende speurtocht. Tussen 1987 en 1966 reden er stoomtrams in Nederland, in plaats van bussen. Remco van Doorn, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik: "Vroeger vervoerden stoomtrams behalve passagiers ook vee, post, pakketjes en zakken aardappelen en groenten." Hoe dat allemaal ging, ervaar je zelf tijdens Op Stoomtramavontuur. Ontmoet seinwachters met koperen knopen en rode petten in het seinhuis van station Hoorn. Remco: "In het seinhuis worden seinen en wissels bediend op het station van Hoorn. Kinderen mogen zelf wissels omzetten en helpen bij het laden en lossen van goederen en het sorteren van post."

Net als Ot en Sien

Breng een bezoekje aan de stoker en machinist, help ze mee met kolen scheppen en ontmoet passagiers in klassieke klederdracht. Wil je er zelf ook ouderwets uitzien tijdens je reis? Dat kan! Er zijn verkleedkleren voor kinderen beschikbaar, zodat ze in stijl Op Stoomtramavontuur kunnen gaan. Remco: "De reizigers uit het verleden moedigen de kinderen aan om verkleed op reis te gaan, net zoals hun leeftijdsgenootjes van honderd jaar geleden." De speurtocht gaat verder aan boord van de stoomtrein, op reis naar Wognum. In de stoomtram komt de ouderwetse conducteur langs om alle kaartjes te knippen met een grote tang. Heb jij je kaartje al bij de hand? "Bij ons bestaat de ov-chipkaart niet. Wij hebben gewoon papieren kaartjes die je bij een loket moet kopen. Kinderen mogen ook zelf kaartjes knippen, net als de conducteur", vertelt Remco.

Een levend museum

Kinderen beleven een avontuurlijke reis, leren meer over de geschiedenis van Nederlandse stoomtrams en lossen een spannende speurtocht op! Aan het einde van de tocht krijgen de kinderen - weer terug op station Hoorn - een lekkere beloning voor hun harde werk. Remco legt uit: "Stokers en machinisten - veel kinderen zegt dat helemaal niets meer tegenwoordig. Op Stoomtramavontuur leren ze dat die twee heren nodig zijn om de stoomtram te laten rijden. Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is geen museum waar je vitrines bekijkt. Je reist mee, beleeft en doet alles zelf en maakt onderweg van alles mee."

Handig om te weten

Beleef Op Stoomtramavontuur vanaf zaterdag 27 februari tot en met zondag 6 maart elke dag! Het avontuur begint om 10:00 uur, 12:00 uur en 14:00 uur. Je begint de speurtocht op het nieuwe tramstation in Hoorn en gaat per tram naar Wognum. Het avontuur duurt ongeveer twee uren. Kinderen tot en met drie jaar betalen €5,- entree, kinderen vanaf vier jaar betalen €8,30 entree. Vanaf twaalf jaar geldt een prijs van €11,20 per persoon.
Foto 2. Vroeger werden stoomtrams gebruikt voor goederen, dus laden en lossen hoort er ook bij! Foto: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.
Foto 3. Help de bemanning aan boord een handje en stook het kolenvuur van de stoomtram op. Foto: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Laatst gewijzigd: 2016-02-29 08:49:18 · Gepubliceerd: 28 februari 2016 - 1438