Amy Winehouse: een joods meisje uit Londen

Leer Amy kennen zonder drama en paparazzi

Amy Winehouse - A Family Portrait Redactioneel door
Foto 1. Amy Winehouse © Mark Okoh, Camera Press London

archief oud artikel 29 februari 2016 Showbizz Amsterdam, Noord-Holland Een wereldzangeres die barstte van het talent, maar ook gewoon een joods meisje dat opgroeide in een typisch joodse buurt in Londen. Ze was dol op mode en wilde niets liever dan muziek maken. Bezoek de tentoonstelling Amy Winehouse - A Familiy Portrait vanaf 29 februari tot en met 4 september in het Joods Historisch Museum en leer Amy Winehouse op een andere manier kennen. Met spullen en foto's van Amy zelf, uitgekozen en voorzien van anekdotes door haar broer Alex Winehouse.

Van klein meisje tot tragische ster

"I have this dream to be very famous. To work on stage. It's a life-long ambition. I want people to hear my voice and just... forget their troubles for five minutes." Een quote van zangeres Amy Winehouse, die in 2011 op haar zevenentwintigste overleed aan de gevolgen van alcoholvergiftiging. Met haar bijzondere stem en unieke verschijning stond ze constant in de spotlights, of ze nou wilde of niet. Maar wie was Amy nou écht? De tentoonstelling Amy Winehouse: A Familiy Portrait richt zich op het kleine meisje en de jonge vrouw uit Londen, nog onaangetast door het mediacircus en de paparazzi die haar constant op de hielen zaten.

Torenhoge pumps en een valse gitaar

Amy's broer Alex heeft alles in de tentoonstelling van geschreven commentaar voorzien, waardoor het geheel doet denken aan een groot familiefotoalbum. Bekijk Amy's lievelingsgitaar, die ze deelde met haar broer en altijd gebruikte om nummers op te schrijven - ondanks dat het instrument volgens Alex ontzettend vals klonk. Bekijk haar gigantische platencollectie en de verschillende jurken en torenhoge pumps die ze tijdens optredens droeg. Leer Amy kennen voordat ze beroemd werd. Bekijk een oude videoclip van een schooloptreden en portretten van Amy als klein meisje en jonge vrouw. Het contrast tussen de Amy van vroeger en de Amy tijdens het hoogtepunt van haar carrière is groot: haar uitbundige kapsel, tatoeages en piercings typeerden in latere jaren haar iconische look. Bijzonder: de Grammy Award die haar na haar overlijden in 2011 werd toegekend, is ook te zien in het Joods Historisch Museum.

Amy's Vintage Market en meer

Als eerbetoon aan Amy's persoonlijke passies - waaronder vintage kleding - organiseert het museum extra evenementen die gratis te bezoeken zijn op vertoon van een entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier. De evenementen zijn ook apart te bezoeken. Aanmelden is verplicht.

Belangrijk om te weten: de foto's van de tentoonstelling Amy Winehouse: A Family Portrait op deze pagina zijn bewerkte versies van het origineel en aangepast voor publicatie op DagjeWeg.NL. De originele versies van de foto's zien er in het echt en bij de tentoonstelling dus anders uit.
Foto 2. Amy © The Winehouse family
Foto 3. Wardrobe installation © The Jewish Museum
Foto 4. Festival passes, various dates. © The Jewish Museum
Foto 5. Installation shot dress by Luella Bartley worn by Amy at Glastonbury 2008 © The Jewish Museum

Laatst gewijzigd: 2016-04-04 10:52:01 · Gepubliceerd: 2016-02-26 16:21:18 - 2151