1

Gigantische bizons op de Veluwe

Aanschouw het grootste wild van Nederland op de Veluwe

Geniet van de Veluwe Redactioneel door
Foto 1. De wisent is het grootste dier in de Nederlandse wildernis. Foto © Leo Linnartz.

1 april 2016 bijgewerkt: 1 oktober 2020 Natuur Otterlo, Gelderland Het grootste wild van Nederland loopt gewoon in een kleine kudde los rond. Een handjevol wisenten leeft namelijk op de Veluwe. Enorme beesten zijn het: een mannetje wordt zo'n achthonderd kilo! Duizenden jaren geleden leefden de grote bizons in Europa en nu zijn ze nog in de Hollandse wildernis te zien. Ga mee op natuurexcursie om de indrukwekkende dieren met eigen ogen in het wild te zien!

Grootste wild van Nederland

Zo'n gigantisch dier van honderden kilo's, je zou het maar tegenkomen tijdens een wandeling op de Veluwe. Jan Wolleswinkel van Stichting Wisent op de Veluwe is enthousiast over deze bijzondere beesten: "Wisenten zijn Europese bizons die duizenden jaren geleden in Europa leefden. Ze waren bijna uitgestorven maar de laatste honderd jaar zijn er pogingen gedaan om ze te laten voortbestaan. En dat is aardig gelukt," vertelt hij. "Sinds een paar jaar zijn ze weer in Nederland te zien. Het zijn hele grote en zeer speciale dieren. Een stier kan wel achthonderd kilo worden, een heel indrukwekkend gezicht. Het is het grootste wild dat in Nederland te zien is."

Boek tickets voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe via DagjeWeg.NL Tickets inclusief korting of leuk extraatje.

Spannende excursie op de Veluwe

Het uitzetten van de bizons is sinds het voorjaar van 2016 een samenwerking tussen Stichting Wisent op de Veluwe, Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling. "We willen de Veluwe wat spannender maken als dagje uit en er kwam een gebied vrij van Staatsbosbeheer. De wisenten hebben veel ruimte nodig en maken het gebied wat diverser", aldus Jan. Op eigen houtje de beesten bezoeken heeft weinig zin. Je kunt beter met een wisentensafari meegaan. "Het zijn geen varkens die op je af komen als je ze wat voer geeft. We hopen op den duur wandelpaden in alle gebieden aan te leggen, maar er zijn ook begeleide excursies mogelijk. Natuurgidsen vertellen dan meer over het gebied en over de wisenten, als op een soort safari."

Op safari in Nederland

Foto 2. Twee wisenten rusten uit op een heuvel in het wild. © Leo Linnartz.

Laatst gewijzigd: 2020-10-01 11:35:21 · Gepubliceerd: 1 april 2016 - 3604