1

Geheim van Amsterdams' oudste gebouw

Gratis vernieuwde luistertour zuigt je in de geschiedenis

Oude Kerk Amsterdam Nieuws door
Foto 1. Schitterend gewelf in de Oude Kerk Amsterdam. Foto: Wim Hanenberg

archief oud artikel 10 april 2016 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Er werd getrouwd, gezongen en gebeden en nu zijn er regelmatig tentoonstellingen. En ook rondom de Oude Kerk in Amsterdam - het oudste gebouw van de hele stad - gebeurde er van alles. Vanaf 11 april vertelt onder anderen actrice Halina Reijn je de mooiste verhalen in een nieuwe luisterroute.

Luisteren naar verhalen

Wat is er precies gebeurd in de Oude Kerk in Amsterdam? De geboren Amsterdamse Halina Reijn neemt bezoekers mee in een vernieuwde gratis luisterroute. Stap voor stap wandel je door de kerk, terwijl de vertelster het ene na het andere verhaal opdiept. Weet je dat Rembrandt eens in ondertrouw ging in de kapel? En wat is het verhaal van de vrouw die haar pantoffel naar Maria gooide? Deze en meer verhalen maken een bezoek aan de kerk tot een gebeurtenis. Medewerkers vertellen, kunstenaar Sara Vrugt deelt iets over haar kunstproject en oud-prostituee Mariska Majoor vertelt over de oorsprong van de prostitutie op de Wallen. Directeur Jacqueline Grandjean geeft meer informatie over een heel recente gebeurtenis in de kerk, ofwel op het dak van de kerk. De Japanse kunstenaar Atzu maakte een dakterras rond de toren van de Oude Kerk.

Tentoonstelling over vergankelijkheid

Met de luistertour kan iedereen het historische gebouw gratis bewonderen. Naast het mooie interieur is er vanaf 12 mei tot en met 28 augustus een tentoonstelling te zien, over de vergankelijkheid van het leven. De Oude Kerk werkt hiervoor samen met het Humanistisch Verbond. De tentoonstelling Once in a Lifetime laat bezoekers nadenken over de dood door schilderijen, sculpturen en video-installaties. Een film over geboorte en een zee van bloemen voor de doden die al eeuwen begraven liggen in de Oude Kerk: een contrast wat stof geeft tot nadenken.

Foto 2. Nieuwe luisterroute in Oude Kerk met Halina Reijn.
Foto 3. Oude Kerk Amsterdam. Foto: Edwin Huibers
Foto 4. Interieur Oude Kerk Amsterdam. Foto: Piet Musters
Foto 5. Michaël Borremans, Everything Falls, 2012, collectie S.M.A.K., Gent. Foto: Dirk Pauwels.

Laatst gewijzigd: 2016-04-18 13:21:17 · Gepubliceerd: 10 april 2016 - 663