Gent: de favorieten van Joke

Bekijk de stad door de ogen van een local

Zoek een uitstapje in Gent Redactioneel door
Foto 1. Op citytrip door Gent met een echte local! Foto's: Joke Staelens.

12 mei 2016 bijgewerkt: 13 juli 2023 Toerisme Gent, Oost-Vlaanderen Gent is één van de grotere steden in België, maar heeft de charmes van een kleinstad, met veel verborgen straatjes en winkeltjes. Nieuwe projecten, hippe initiatieven, ze komen allemaal tot hun recht in Gent. Het is geen metropool, maar een jonge, eerlijke en bovenal gezellige stad. Local Joke helpt je met haar tips op weg voor een dagje Gent!

Wie?

  • Naam: Joke Staelens
  • Leeftijd: 30 jaar
  • Werk: Blogger voor De Hipste adresjes van Gent
  • Woonplaats: Lokeren, voorheen Gent, waar ze nu nog steeds werkt

Wat mag je echt niet missen in Gent?

"Gent is een Vlaamse stad met een grote historiek. Dat kan je zien aan de mooi bewaarde gebouwen in de binnenstad. De toeristische klassiekers zijn Kasteel Gravensteen (een middeleeuwse burcht), de gezellige drukte van de Graslei waar je kan opstappen op een bootje voor een rondvaart door de binnenstad. Het Patershol is een andere authentieke middeleeuwse wijk achter het Gravensteen, waar je vandaag veel eetzaken vindt. Verder vind je in het centrum ook de veelbesproken Stadshal terug. Deze valt op door het dak en het gebruik van glas, hout en beton. Er is een stadscafé gevestigd en een restaurant. Ook zijn er concerten, dansvoorstellingen en markten. Ook de moeite is het Werregarenstraatje, beter gekend als het Graffitistraatje. Het is een lange smalle passage waar kunstenaars zich met graffiti op de muren mogen uitleven. Er valt steeds iets nieuws te ontdekken."

Waar vind je de leukste winkeltjes?

"Ik houd van originele zaken en ik moet eerlijk zijn, Gent telt er heel wat. Via mijn blog ontdek ik wekelijks wat de stad te bieden heeft en het is moeilijk om een selectie te maken, but here we go! Aan Sint-Jacobs bevindt zich helen b en vrienden, een kleine shop met een unieke selectie stijlvolle objecten, gebruiksvoorwerpen, sieraden, klein meubilair, verlichting, illustraties, kaarten, posters, zines, en zoveel meer.  Helen b is vooral gekend voor haar illustraties die ze op porseleinen ontbijtservies en kledij tot leven laat komen. 

The Fallen Angels in de Jan Breydelstraat (niet ver van de Graslei) is dan weer een echt snuisterparadijs. Dé plek om cadeau-inspiratie op te doen voor nostalgische zielen! Je vindt er werkelijk vanalles: onder meer originele oude reclame- en filmaffiches, magneten, retro speelgoed, viewmasters, blikken dozen, asbakken, pillendoosjes, bidprentjes... Ze hebben ook een eigen lijn postkaartjes, altijd met een knipoog! Een andere buurt in Gent die recent heel wat nieuwe zaken de deuren deed openen is de Nederkouter. Daar valt mijn oog steeds op de etalage van Curiosa & co. Deze winkel staat voor betaalbare handgemaakte juwelen en objecten en mooie dingen uit de natuur, met een voorkeur voor het vreemde en ongeziene. Gaande van fijne, minimalistische juweeltjes en broches tot leuke kaartjes, schrijfwaren en unieke stukken om je interieur op te leuken."

Welke leuke dingen kun je doen?

"Tijdens de Gentse Feesten (in juli) is de Gentse binnenstad tien dagen lang herschapen tot een groot openluchtfestival. De hele stad leeft, bruist en feest. Er zijn enorm veel activiteiten, randanimatie en optredens voorzien. Tijdens de feestdagen in het najaar hebben we een kleinere tegenhanger: de Gentse Winterfeesten. Hier kuier je op een winterse markt of kan je schaatsen op de grote ijspiste. Gent heeft verder veel sportfaciliteiten. Je kan er fietsen, wandelen en varen. Je snuift er cultuur op, kan er shoppen en stevig uitgaan."

Wat is je favoriete plek in Gent?

"Bij goed weer trek ik graag richting de tuin van de Sint-Pietersabdij met een goed boek. Het is ook een ideaal plekje voor een picknick met vrienden. Ook de drukke Graslei blijft mij bij mooi weer aantrekken. Dan zitten niet alleen de terrassen vol, maar ook de kanten langs het water zijn gegeerde zitplaatsen voor de Gentse genieters. De gitaar wordt hier geregeld bovengehaald."

Wat is je favoriete restaurant in Gent?

"Ik ga heel graag uit eten. Ik kan genieten van een snelle hap in kleinere restaurantjes, maar als ik echt mag kiezen, dan ga ik voor een verfijnde, gastronomische keuken. Om de verjaardag van mijn vriend te vieren, trokken we naar restaurant Volta. Volta is gevestigd in een opmerkelijk pand aan de Nieuwe Wandeling, een beetje buiten het centrum. De vorige bestemming was een omvormingsstation van een energieleverancier. Culinair werd ik van mijn sokken geblazen en de setting is uniek. Als je de passie en het talent van een kok in een bord kan proeven, zit je goed.

Eerder zin in een dorstlesser? In mijn studententijd ontdekte ik het kleine cafeetje Pink Flamingo's. Het is een thema-café met een grote kitsch-factor. De aankleding wordt regelmatig veranderd. Met het interieur en de muziek die ze draaien leggen ze graag een link tussen vroeger en nu. Als het iets deftiger mag zijn en je geldbeugel kan iets meer aan, kan je zeker eens langsgaan bij Jigger's the Noble Drugstore. Hier worden exquise cocktails geserveerd door één van de beste bartenders van het land."

Heb je nog een paar tips?

Ik ben een zoetebek, maar ik ben tegelijkertijd ook selectief. In die zin dat ik alleen maar het beste wil en niet het zoveelste chocolaatje in de rij zal opeten. Daarom klop ik graag aan bij Joost Arijs voor zijn lekkere creaties. Je vindt er verfijnde patisserie en chocolade. Verder is Huize Colette in het centrum een heuse aanrader. In de eerste plaats is dit een kleinschalig en gezellig chocoladehuis, waarbij de chocoladedranken er in vier varianten komen: wit, melk, fondant en bitter. Je kan er ook ontbijten, taartjes eten en je vindt er zelfs een zeventiende-eeuwse chocoladedrank op de kaart. Verder is er ook een ruim aanbod aan tweedehandsboeken.

Cupcakes anyone? Hiervoor ga je best eens kijken bij Julie's House naast het Gravensteen aan de Kraanlei. Julie en haar team bakken er op los en je kan haar zoetigheden meenemen of binnen proeven. Haar aanbod vind je ook bij Café Labath, niet ver van de Graslei. Bij Labath heb je een uitgebreide koffiekaart met black of iced coffees, maar ook een ruim aanbod aan milk based drinks en huisgemaakt fris.

Wil je graag origineel en authentiek snoepgoed proeven? Dan kan ik alleen maar de negentiende-eeuwse confiserie Temmerman (ook aan de Kraanlei) aanraden voor ouderwetse snoepjes met klinkende namen als mokken, muilentrekkers en natuurlijk de Gentse cuberdons.

Het Belgische zusje van DagjeWeg.NL heet Uitstappen.BE. Snuffel tussen alle leuke uitjes en activiteiten in België!

Welke leuke dingen zijn er voor kinderen te doen?

"Je kan zeker een bezoekje brengen aan het Gravensteen waar ze zich ridder of prinses in een groot kasteel kunnen wanen. Verder in dezelfde buurt vind je aan de Kraanlei Het Huis Van Alijn, een bewaard godshuis. Hier beleef je een spannende speurtocht voor kinderen of een audiotour voor kleuters. In de winter is er hier elke zaterdag ook een heus poppentheater met Pierke.

Is het prachtig weer? Dan kan je ook richting De wereld van Kina, een kindvriendelijk natuurmuseum."

Foto 2. Ontdek Gent met de tips van Joke! Foto's: Joke Staelens.

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:42:58 · Gepubliceerd: 12 mei 2016 - 9534