1

Rupsjes, cocons en prachtige vlinders in de Vlinderfabriek!

Hoe wordt een rondkruipend rupsje zo'n prachtige kleurenbom?

Stap tussen de vlinders in de Vlinderfabriek Nieuws door
Foto 1. Door een microscoop zie je zelfs de kleinste rupsjes! Foto: Museum Twentsewelle.

archief oud artikel 2 juli 2016 Toerisme Enschede, Overijssel Verpoppende rupsen en rondfladderende vlinders. In de Vlinderfabriek zie je ze allemaal! Van zaterdag 2 juli tot en met zondag 4 september ontdek je het proces van ei tot vlinder in Museum TwentseWelle.

Rups ontpopt zich tot vrolijke vlinder

“De welkomsthal van Museum TwentseWelle is omgetoverd tot een heus vlinderlaboratorium!” zegt Wilma Tempelman van Museum TwentseWelle. "In de Vlinderfabriek zie je het proces van kruipende rups tot kleurrijke vlinder." Het rupsenhotel in de hal, is een waar rupsenrustoord. Hier liggen eitjes, waar vervolgens de zijderupsen uit kruipen. De rups spint zijn eigen cocon, gaat daar lekker rustig zitten en komt eruit als een prachtige kleurenbom. Klaar om, zo vrij als een vogeltje, vrolijk de Vlindertuin in te vliegen!

Bekijk de zijderupsen in het rupsenhotel!

Neem je rupsen mee naar de Vlinderfabriek

"In de Vlinderfabriek kun je iedere middag met al je rupsen- of vlindervragen terecht bij de rupsoloog", vertelt Wilma. "De rupsoloog geeft uitleg over rupsen en vertelt bijvoorbeeld wat ze eten en hoe ze groeien." Pak de microscoop erbij en bekijk de rupsen van heel dichtbij. Durf je ook zo'n klein diertje over je hand te laten lopen? Op dinsdag- en zondagmiddag maken de kids hun eigen vlindervitrine tijdens een workshop. Dus heb je toevallig een rups gevonden in de tuin, neem hem mee naar het Vlinderlab op donderdagmiddag! Daar kom je alles te weten over je eigen rups.

Bekijk hoe een zijderups zijn cocon maakt

Museum TwentseWelle

In Museum TwentseWelle maak je een multimediale reis, vanaf de eerste mensen in Twente tot de moderne tijd van nu! Kleine vlinders vind je in de Vlinderfabriek, maar je hoeft hier niet raar op te kijken van een mammoet voor je neus.
Foto 2. Knutsel een vlinder in elkaar aan de knutseltafel. Foto: Museum TwentseWelle.
Foto 3. Bekijk hoe een rups zijn cocon weeft in het rupsenhotel! Foto: Museum TwentseWelle.
Foto 4. Tijdens een workshop maak je je eigen vlinderkast. Foto: Museum TwentseWelle.

Laatst gewijzigd: 2016-07-15 10:38:50 · Gepubliceerd: 2 juli 2016 - 1740