1

Spot tientallen vallende sterren per uur

De piek van de sterrenregen de Perseïden is op 12 augustus

Natuurparken in Nederland Nieuws door
Foto 1. Aan een heldere hemel spot je de meeste meteoren. Foto: Pixabay.com

archief oud artikel 8 augustus 2016 Opmerkelijk Landelijk Voor vrijdagavond 12 augustus hoef je geen plannen te maken. Richt je blik op de hemel en je ziet - als alles mee zit - boven je hoofd een waar spektakel. De sterrenregen Perseiden bereikt dan zijn hoogtepunt en trakteert de oplettende kijker op tientallen vallende sterren per uur.

Vallende ster of meteoor?

De Perseiden zorgt ieder jaar in augustus voor een zogenaamde sterrenregen. Met sterren heeft het eigenlijk niets te maken, want de lichtflitsen die je in de lucht ziet zijn meteoren. Ieder jaar rond deze tijd kruist de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle, die een baan van stof en gruis achterlaat. Dit stof verbrandt in de dampkring en zorgt voor de lichtflitsen. Op vrijdag 12 augustus is de piek van de meteorenregen en zijn er tot honderd 'vallende sterren' te zien. Maar ook in de week voor 12 augustus en enkele dagen daarna zijn er meteoren te zien. Tenminste, als het weer mee zit! De komende dagen blijft het bewolkt, met hopelijk op vrijdag een heldere avond en nacht.

Zoek alvast één van de donkerste plekken van Nederland uit voor een mooi zicht op het natuurverschijnsel.

Sterren kijken in Nationaal Park Lauwersmeer

Ook in Nationaal Park Lauwersmeer is het goed donker en heb je veel kans om de meteoren door de lucht te zien flitsen. Op zaterdag 13 augustus organiseert Staatsbosbeheer speciaal voor de Perseiden een avondexcursie door het gebied. Ga op pad met de boswachter van het Lauwersmeer en leer meer over het natuurverschijnsel. En als de lucht helder is, kan iedereen vanaf een veldbedje omringd door duisternis de oplichtende hemel bewonderen.

Aan de rand van natuurparken is er vaak weinig lichtvervuiling. Een goede plek om sterren te kijken!
Foto 2. By Brocken Inaglory - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2632873

Laatst gewijzigd: 2016-08-08 12:02:34 · Gepubliceerd: 8 augustus 2016 - 1514