Mooi van binnen en van buiten: dit is Audrey Hepburn

Laat je inspireren door 'To Audrey with Love' in Gemeentemuseum Den Haag

Hubert de Givenchy - To Audrey with Love Redactioneel door
Foto 1. Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany's. Foto links: Donaldson Collection/Getty Images. Foto rechts: George Rinhart/Getty Images.

archief oud artikel 28 november 2016 Showbizz Den Haag, Zuid-Holland Haar gezicht doet het goed op ansichtkaarten en posters: de wereldberoemde filmster Audrey Hepburn (1929-1993). Met haar opvallende kapsel, extravagante zonnebril en sigarettenhouder is ze een tijdloos stijlicoon. Achter dit mooie plaatje verschuilt ook een prachtig, betrokken en slim persoon die zich onder andere inzette voor UNICEF. En ze komt naar Nederland. De tentoonstelling Hubert de Givenchy - To Audrey with Love is te zien van 26 november 2016 tot en met 26 maart 2017 in Gemeentemuseum Den Haag en is een eerbetoon van de Franse ontwerper De Givenchy aan zijn muze Audrey. "Al bekijk je nog zoveel foto's, je moet het echt zelf zien om de schoonheid te ervaren", aldus conservator Madelief Hohé.

De Givenchy en Audrey Hepburn

Het is begin jaren vijftig. De een had net een modehuis in Parijs geopend, de ander had haar eerste Amerikaanse film geproduceerd. Franse ontwerper Hubert de Givenchy had geen idee met wie hij te maken had toen ene Hepburn hem vroeg jurken te ontwerpen voor haar films. "Hij dacht dat het de bekende Amerikaanse actrice Katherine Hepburn zou zijn", vertelt Hohé. "Hij was dus een beetje teleurgesteld. Maar toen hij en Audrey elkaar beter leerden kennen, bleek het zeker de moeite waard te zijn om voor haar te ontwerpen." De Brits-Nederlandse Audrey Hepburn droeg De Givenchy's creaties in haar bekendste films, zoals het iconische zwarte jurkje uit Breakfast at Tiffany's. De twee konden het goed vinden samen en bleven contact houden buiten de projecten. Deze bijzondere vriendschap hield langer stand dan al haar liefdesrelaties. De inmiddels 89-jarige De Givenchy stelde Hubert de Givenchy – To Audrey with Love samen als eerbetoon aan Audrey; de tentoonstelling is dan ook bijna emotioneel te noemen. "Doordat De Givenchy meewerkt, openen er deuren die anders gesloten blijven. Er zit veel werk voor zijn privéklanten bij; dat is voor De Givenchy zelf ook een soort wonder om allemaal bij elkaar te zien." Het is dus nu of nooit, want deze bijzondere samenstelling ga je niet vaker zien.

Ware schoonheid

Naast haar werk als actrice zette Audrey Hepburn zich altijd in voor haar medemens. "Haar werk voor UNICEF is belangrijker voor haar geweest dan haar carrière", vertelt Hohé. "Ze heeft veel reizen gemaakt en was altijd bereid om haar stem in de politiek te laten horen." Om die reden is er een hele zaal gewijd aan Audrey's werk voor UNICEF. Bekijk foto's van haar reizen naar onder andere Ethiopië en Zuid-Amerika en bewonder haar visionaire speeches. Hiernaast is Audrey met haar eigen stijl en elegantie tot op op de dag van vandaag een inspiratie op modegebied, en ook dat komt door de bijzondere persoon die ze was. "Ze was vrij streng voor zichzelf en kende haar lichaam goed. Ze wist hoe ze haar mooie punten moest benadrukken. Dat klinkt simpeler dan het is. Haar kleding lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar is juist heel verfijnd en daardoor tijdloos. Meiden die nu twaalf zijn, vinden het ook aantrekkelijk. Ook al komt het uit de jaren vijftig tot negentig. Dat heeft met Audreys persoonlijkheid te maken. Bijna niemand doorstaat de tijd zoals zij, samen met De Givenchy."

Van trouwjurk tot Little Black Dress

De tentoonstelling is ingedeeld in thema's, zoals avondkleding, kleding die geïnspireerd is op beeldende kunst en opdrachten van andere beroemde klanten. Zelfs de trouwjurken uit haar twee huwelijken zijn te zien, net als vele andere kledingstukken die de actrice privé droeg. De meeste kleding staat niet achter het glas, dus je bestudeert het handwerk van heel dichtbij. Ontdek ook hoe de bescheiden De Givenchy te werk ging aan de hand van ontwerpschetsen, tekeningen, foto's en filmbeelden. "Het was hem vooral om het werk te doen. Glitter en glamour kon hem niet zoveel schelen; hij was happy als hij in z'n eigen atelier met zijn eigen team kon werken. Ook tijdens de voorbereiding genoot hij er zichtbaar van: hij had zijn atelier weer terug."

Jij als Audrey

Audrey Hepburn wist als geen ander wat 'less is more' betekent. "Het gaat om keuzes maken: voor mooie materialen en accessoires. Ze laat zien hoeveel lol je kan hebben aan 'accessorizen': je kan iets heel moois van je look maken zonder dat het veel kost. Audrey had echt leuke kleren aan. Op de bekende foto waar ze op een scooter zit, draagt ze een wijde rok met een pittig sjaaltje en leuke riem. Juist die laatste twee dingen had ze zelf toegevoegd. Daar was ze goed in." Ontdek hoe de Audrey-look jou staat en doe haar accessoires om, steek je handen in haar handschoenen en zet haar hoed op. Voor een eurootje maak je een foto in de fotobooth en krijg je de foto's geprint mee. Vergeet je verleidelijke blik à la Audrey niet.

Belangrijk om te weten: alle foto's op deze pagina zijn bewerkte versies van het origineel en aangepast voor publicatie op DagjeWeg.NL. De originele versies van de foto's zien er in het echt en bij de tentoonstelling Hubert de Givenchy - To Audrey with Love dus anders uit.
Foto 2. Links: Audrey Hepburn gekleed in ensemble ontworpen door Hubert de Givenchy, in ‘Breakfast at Tiffany's' (1961). Foto: Mondadori Portfolio; courtesy Hubert de Givenchy. Rechts: Audrey Hepburn, portret op een barkruk (Breakfast at Tiffany's). Foto: Ullstein Bild/Getty Images
Foto 3. 1988 Ethiopië UNICEF Goodwill Ambassador Audrey Hepburn smiles as she carries a child on her back, in the northern town of Mehal Meda in Shoa Province. Ms. Hepburn was visiting a food distribution centre in the town. Foto: John Isaac, © UNICEF/UN

Laatst gewijzigd: 2017-02-28 15:41:08 · Gepubliceerd: 28 november 2016 - 5244